Gebelik

Gebelik Nedir? Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Gebelik, rahimde fetüsün geliştiği zahmetli bir o kadarda mucizevi bir süreçtir. Gebelik süreci son adet döneminden doğum anına kadar geçen yaklaşık olarak 40 haftalık dönemi kapsamaktadır

Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Gebelik aynı zamanda kadında birçok fiziksel ve hormonal değişimlere sebep olan bir süreçtir. Bu değişimleri bazı anneler ya da anne adayları erken süreçte fark edebilir. Ama her gebelik süreci her kadında aynı değişimlere sebebiyet vermediği için bazı kadınlarda bu belirtileri fark edemeyebilir. Gebelik sürecinde hormonlarında etkisiyle anne adaylarında rahim büyümesi veya beslenmede değişiklik gibi belirtiler görülmeye başlar. Fakat gebelik sürecinin ilk belirtileri şüphesiz ki progesteron ve östrojen hormonlarının artışıdır. Östrojen ve progesteron hormonlarındaki artışla birlikte anne adaylarında göğüslerde büyüme ve göğüs hassasiyeti başlar. Tabi göğüs büyümesi ve hassasiyet gebeliği gösteren kesin belirtilerden değildir. Fakat istemli ve planlı bir cinsel birleşme gerçekleşmiş ise kadının muhakkak test yaptırması veya hekime görünmesinde fayda vardır. Test yaptırıp veya hekim muayenesinden sonra gebeliği netleşen anne adaylarında görülebilecek belirtileri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Gebelik Belirtileri; Adet Gecikmesi

Gebeliğin en net ve en erken görülen belirtilerinden biri adet gecikmesidir. Fakat her adet gecikmesi gebeliğin belirtisi olmayabilir. Bazı kadın hastalıkları veya yaşanılan stres de adet gecikmesine sebep olabilir. 10 Maddede Adet Gecikmesi Nedenleri tıklayarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Gebelik Belirtileri; Memelerde Hassasiyet veya Ağrı

Göğüslerde hassasiyet, büyüme veya ağrı şikayetleri de erken gebelik belirtileri arasında yer almaktadır. Östrojen, progesteron ve prolaktin hormonlarındaki değişikliklerden kaynaklı anne adayları göğüslerinde ağrı hissedebilirler. Fakat bu belirtide de dikkat edilmesi gereken nokta her göğüs ağrısının hamilelik belirtisi olmadığıdır. Çünkü adet döneminin yaklaşması veya başka bir hastalıkta kadınlarda göğüs ağrısına sebebiyet verebilir. Gebelik sürecinde anne adayları göğüs uçlarında koyulaşma ve genişlemede fark edebilir. Bunlarda gebeliğin erken belirtileri arasında yer almaktadır. Gebeliğin erken döneminde anne adaylarında görülen memelerde hassasiyet durumu gebeliğin ilerleyen dönemlerinde yerini memelerde büyümeye bırakır. Ayrıca meme ucalarında bulunan süt kanalları da gebelik sürecinde açılmaya başlar.

Gebelik Belirtileri; Akıntı veya Kanama

Gebelik sürecinde kanama adet döneminden farklı olarak hafif lekelenme şeklinde görülebilir veya akıntı söz konusu olabilir. Tüm bunlar hamileliğin erken belirtileri arasında yer almaktadır. Fakat dış gebelikte de kanama görülebildiği için kadınlar muhakkak bu süreçte hekim kontrolünden geçmelidir

Gebelik Belirtileri; Baş Dönmesi

Gebelik sürecinde gerçekleşen metabolizma değişmeleri anne adaylarında baş dönmesine sebebiyet verebilir. Bu sebeple gebelik döneminde anne adayları sık sık takip edilmelidir.

Gebelik Belirtileri; Yorgunluk veya Uyku Hissi

Gebelik sürecinde artış gösteren progesteron hormonu anne adaylarında sürekli olarak uyku hissi uyandırabilir. Bu sebeple özellikle gebeliğin ilk üç aylarında anne adayları sürekli kendini yorgun hissettiğini veya uyumak istediğini ifade edebilir. Hamileliğin ilerleyen zamanlarında bu his azalacaktır.

Gebelik Belirtileri; Sindirim Problemleri

Gebelik sürecinde artış gösteren progesteron hormonu anne adaylarında yemeklerin daha geç mideye ulaşmasına da sebebiyet verebilir. Böylelikle mideye geç ulaşan yiyeceklerin sindirilmesi ve midenin boşalması da gecikir. Bu durumda anne adaylarında hazımsızlık, şişkinlik gibi problemlere yola açar.

Gebelik Belirtileri; Cilt Problemleri

Gebelik belirtilerinden biride anne adaylarının göğüs uçlarında, kasık, göbek veya karın bölgesinde kahverengi lekelerin oluşmasıdır. Bu kahverengi lekelerin oluşma sebebi net olarak bilinmese de östrojen hormonunun artışına bağlanmaktadır. Anne adaylarında oluşan bu kahverengi lekelenmeler veya pigment değişimleri gebelik maskesi olarak da adlandırılmaktadır. Birçok anne adayı bu belirtiyi gösterir. Hatta bu kahverengi lekeler güneş ışığına veya zararlı ışınlarına maruz kaldığında artış gösterebilir. Gebelik sürecinde yaşanan hormonal değişimlere bağlı anne adaylarında sivilcelenmelerde görülebilir. Gebelik sürecinin sonlarına doğru özellikle kol, bacak ve karın bölgelerinde çatlaklar oluşmaya başlayabilir.

Gebelik Belirtileri; Kabızlık

Yukarıda da bahsedildiği üzere sindirim sistemindeki yavaşlama anne adaylarında kabızlığa sebebiyet verebilmektedir. Başka bir sebeple gebelik sürecinde rahim büyür ve bağırsaklara baskı yapar. Bu durumda anne adaylarında kabızlığa sebep olabilir. Bu gibi durumlarda kesinlikle hekim önerisi olmadan ilaç kullanılmamalıdır.

Gebelik Belirtileri; Baş Ağrısı

Gebelik sürecinden önce migren problemi olan kadınların gebelik süresince baş ağrısı yaşaması büyük olasılıktır. Migren problemleri olan kadınlarında gebeliğin ilk üç ayında baş ağrısı şikâyeti olabilir. Bu baş ağrısının sebebi stres, korku, gebelik kaygısı ve hormonal değişimlerdir. Gebelik sürecinde yaşanan baş ağrılarında hekim önerisi değilse kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır. Migren problemi olmayan anne adaylarının baş ağrısı şikâyetleri gebeliğin ilk üç ayından sonra azalmaya başlayacaktır.

Gebelik Belirtileri; Mide Bulantısı

Gebeliğin en yaygın görülen belirtisi şüphesiz ki anne adaylarının mide bulantısı yaşamasıdır. Mide bulantısı başka hastalıklarında belirtisi olabilir. Fakat östrojen ve Beta Hcg hormonlarında görülen artış gebelikteki mide bulantısı şikâyetlerin altta yatan sebebidir. Mide bulantısı gebeliğin başarında da görülebildiği gibi gebelik sürecinin ortalarında da görülebilmektedir. Gebelik sürecinde yaşanan mide bulantıları anne adaylarını çok fazla zorlar. Bazı zamanlarda bulantıya baş dönmeleri de eşlik edebilmektedir. Bulantı ve kusmalar anne adaylarında su kaybına neden olacağı için bu şikâyetlerin görüldüğü anne adaylarının beslenmelerine çok dikkat etmesi gerekmektedir.

Gebelik Belirtileri; Koku Hassasiyeti

Gebelik sürecinde anne adaylarında özellikle parfüm, sigara, ter ve yemek kokularına karışı koku hassasiyeti başlamaktadır. Bu koku hassasiyeti de anne adaylarında bulantı ve kusmaya sebebiyet verebilmektedir. Anne adaylarındaki bu koku hassasiyetine de östrojen hormonu sebep olmaktadır

Gebelik Belirtileri; Sık Sık İdrara Çıkma

Gebelik sürecinde anne adaylarında özellikle parfüm, sigara, ter ve yemek kokularına karışı koku hassasiyeti başlamaktadır. Bu koku hassasiyeti de anne adaylarında bulantı ve kusmaya sebebiyet verebilmektedir. Anne adaylarındaki bu koku hassasiyetine anne adaylarında en sık rastlanan belirtilerden biride sık sık idrara çıkma durumudur. Sık sık idrara çıkma durumu gebeliğin dördüncü ayından sonra azalma gösterse de gebeliğin sonlarına doğru bebek mesaneye baskı yapmaya başladıkça tekrar artış gösterecektir. Sık sık idrara çıkmaya yanma ve batma hissi eşlik ediyorsa idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda hekiminize başvurun östrojen hormonu sebep olmaktadır

Gebelik Belirtileri; Kasık Ağrısı

Gebelik sürecinin dördüncü ve beşinci haftalarında embriyonun rahmin iç duvarına yerleşmesinden kaynaklı anne adaylarında kasık ağrısı görülmektedir. Bu kasık ağrıları anne adaylarını kısıtlayacak şiddette değildir. Fakat gebelikte görülen kasık ağrılarına kanamalarda eşlik ediyorsa bu riskli bir durumu işaret ediyor olabilir. Böyle bir durumla karşılaşılmışsa mutlaka hekime başvurulmalıdır

Gebelik Belirtileri Hakkında Sorulan Sorular

Gebelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Gebelik belirtileri gebeliğin ilk haftasından itibaren başlamaktadır. Fakat her belirti her gebede aynı etkide olmayacağı için kişilerin bunu fark etme sürecinde farklılıklar olabilir.

Gebelikte mide bulantısına neler iyi gelir?

Gebelikte mide bulantı yaşayan anne adayları özellikle kusmaları da oluyorsa su kaybettiğini bilmeli ve beslenmesine dikkat etmelidir. Yağsız ve baharatsız ürünler tüketmeye özen göstermelidir. Sıvı alımını yemek aralarında yapmalıdır. Sabahları yaşanan bulantılar için krakerler güzel bir çözüm olabilir.

Gebelikte baş ağrısı problemleri ile nasıl başa çıkılmalıdır?

Anne adayı gebelik sürecinden önce migren problemi yaşıyorsa ve bu gebelik planlı bir gebelik olacaksa anne adayına gebe kalmadan önce migrende olumlu etkisi görülen botoks tedavisi uygulanabilir. Fakat planlı bir gebelik değilse hekim önerisi olmadan kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır. Baş ağrılarının ilk üç aydan sonra hafifleyeceği de gebeyi rahatlatacak bir bilgi olacaktır.

Gebelik sürecinde kabızlık yaşamamak için neler yapılmalıdır?

Anne adayı kabızlık problemi yaşamamak için sıvı kısıtlaması gerektirecek bir durumu yoksa bol bol sıvı tüketmeli ve beslenme programında lifli gıdalara yer vermelidir.

Gebelik sürecinde çatlak ve lekelere karşı nasıl önlemler alınabilir?

Anne adaylarında lekelenmeler oluşmuşsa artışını engellemek adına güneş ışığına çıkarken kesinlikle koruyucu kremler kullanmalıdır. Lekelenmelerin artışına neden olabilecek UV ışınlarına karşı dikkatli olmalıdır. Çatlakları önlemek veya azaltmak adına cildi bol bol nemlendirmelidir. Nemlendirme işlemi esnasında cilt tipinize uygun kremler seçmeye özen gösterilmelidir.

Gebelik sürecinde göğüs ağrısını azaltmak adına neler yapılmalıdır?

Gebelik sürecinde göğüs uçlarına baskı uygulamaktan ve aşırı uyarılmasından kaçının.

Kaynaklar

http://www.jcog.com.tr/article/en-evaluation-and-treatment-of-the-patients-with-nausea-and-vomiting-in-pregnancy-review-50498.html (Gebelikte Bulantı-Kusma Yakınması Olan Hastanın Değerlendirilmesi ve Tedavi Seçenekleri)
http://acikerisim.deu.edu.tr/xmlui/handle/12345/9986 (Gebelikte bulantı kusma, evlilik uyumu ve eş ilişkisi arasındaki ilişkinin incelenmesi)
http://www.jcog.com.tr/article/en-the-role-of-puqe-pregnancy-unique-quantification-of-emesis-and-nausea-in-evaluation-of-the-indications-for-inpatient-therapy-in-pregnants-with-nausea-and-vomiting-56787.html (Gebelikte Bulantı-Kusması Olan Hastaların Hastaneye Yatış Endikasyonlarının Değerlendirilmesinde PUQE (Pregnancy-Unique Quantification of Emesis and Nausea) Testinin Yeri )
http://acikerisim.deu.edu.tr/xmlui/handle/12345/9927 (Gebelikte bulantı kusma annelik rolü ve gebeliğin kabulü arasındaki ilişki)
http://www.turkiyeklinikleri.com/article/en-gebelikte-sik-gorulen-gastrointestinal-sistem-hastaliklarinin-tedavisinde-ilac-kullanimi-84016.html (Gebelikte Sık Görülen Gastrointestinal Sistem Hastalıklarının Tedavisinde İlaç Kullanımı)
http://www.openaccess.hacettepe.edu.tr:8080/xmlui/handle/11655/3277 (Primigravid Gebelerde Hemoroidal Hastalıkların Sıklık ve Sonuçları)
http://www.jgon.org/index.php/JGON/article/view/270 (Gebelikte Cilt Hastalıkları)
http://eskidergi.cumhuriyet.edu.tr/makale/2219.pdf (Gebelikte Ruhsal Durum)

Büşra TEKİN

Büşra Tekin 1994 yılında Zonguldak’ta doğdu. 2012 yılında Zonguldak Kozlu Anadolu Lisesinden mezun oldu. 2012 yılında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünü kazanıp lisans eğitimine başladı. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünden 2016 tarihinde mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu