10 Maddede Adet Gecikmesi Nedenleri
Adet gecikmesi yaşadınız, gebelik testi yaptınız fakat sonuç negatif. Bu durum iki şeyi işaret edebilir. Ya testi erken yapmışsınızdır ya da altında yatan başka sebepler vardır. Aralıklı olarak gebelik testini tekrarladınız fakat sonuç hala negatif ve hala adet döngünüz başlamadı. Böyle durumlarda hekiminize başvurmalısınız. Çünkü bu durumun altında birçok sebep olabilir. Adet döngüsünde gecikmelere sebebiyet verecek nedenleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
Adet Gecikmesi; Gebelik
Her kadının adeti geciktiğinde ilk şüphesi gebeliktir. Çok hevesli ve istekli kadınlar o güzel haberi almak için hemen gebelik testi yapmak isterler. Uygun zamanda yapılmayan gebelik testinde ise negatif sonuçla karşılaşabilirler. Bu tarz durumlarda kadında hamile olduğunu düşünüyorsa testi biraz zaman geçtikten sonra tekrarlamalıdır.
Adet Gecikmesi; Yoğun Egzersiz Programları
Sporda adet düzensizliği yapan sebepler arasındadır. Özellikle profesyonel olarak sporla ilgilenen kişiler adet düzensizlikleri ile sık sık karşılaşmaktadır. Profesyonel sporcuların dışında eğer bir kişi egzersizlerini arttırır ve tüketilen kalori miktarını azaltırsa yeni sorunla karşılaşabilir.
Adet Gecikmesi; Stres ve Hastalık Halleri
Stres veya hastalık gibi kişinin dengesini bozan durumlar adet gecikmesine sebep olan nedenlerdir. Özellikle adetin başlangıç dönemlerinde hasta olunmuşsa bu durum adet döngüsünün gecikmesine sebebiyet verebilir.
Adet Gecikmesi; Polikistik Over
Kişide uzun süreli yumurtlayamama durumu varsa kadın polikistik over durumu ile karşı karşıya olabilir. Polikistik over durumunda adet döngülerinin gecikme veya adet döngülerinin tamamlamasının uzun sürmesi gibi problemler yaşanabilir.
Adet Gecikmesi; Yüksek veya Düşük Kiloya Sahip Olma
Düşük veya yüksek kilo kişinin metabolizma hızını doğrudan etkileyen faktörlerdir. Metabolizma hızında yaşanan değişiklikler kişinin yumurtlama dönemini de yavaşlatmaktadır. Sonuç olarak adet düzensizliklerindeki sebep kilo ise kişiye sağlıklı beslenme programları hazırlanmalı ve kişinin ideal kilosun ulaşması sağlanmalıdır. Böylelikle adet düzensizliği sorunu ortadan kalkacaktır.
Adet Gecikmesi; Emzirme Süreci
Gebelik sürecinden sonra adet döngüsünün bir düzene kavuşması biraz zaman alır. Gebelik sürecinden sonra emzirme süreci başladığı için bu süreçte adet düzensizlikleri görülmesi normal karşılanmalıdır. Emzirme süreci bittiğinde adet döngüsü de düzene kavuşacaktır.
Adet Gecikmesi; İlaç Kullanımı
Bir ilaca başlamak veya ilaç düzeyinde farklılıklar yapmak adet düzensizliğine sebep olabilir. Özellikle doğum kontrol haplarını kullanan kadınlarda adet düzensizlikleri kaçınılmaz bir durumdur.
Adet Gecikmesi; Tiroid Düzensizlikleri
Östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasında hipofiz bezi etkilidir. Hipofiz bezi aynı zamanda tiroid bezlerini de kontrol etmektedir. Tiroid bezinden salgılanan tiroksin hormonu hipofiz bezine de etki etmektedir. Yani dolaylı yolla tiroid bezindeki bir düzensizlik kişinin metabolizmasını da etkiler. Tiroid bezindeki düzensizliklerden etkilenen metabolizma değişiklikleri de adet gecikmesine sebep olabilir.
Adet Gecikmesi; Erken Menopoz
Menopoz adet döngüsünü sonlandıran bir değişiklik olduğundan erken menopoz süreci de doğrudan adet gecikmelerine sebebiyet verebilmektedir.
Adet Gecikmesi; Adet Döngüsünde Değişiklik
Kişi herhangi bir unsurla adet döngüsünde değişiklik yaşayabilir. Yeni adet döngüsü düzene girene kadar birey adet gecikmeleri yaşayabilmektedir.