Dahiliye Hemşirelik Bakım Planları
Dahiliye hastalıkları nanda hemşirelik tanıları, dahiliye hemşirelik bakım planlanı ve hemşirelik uygulamaları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
-
Talasemi Hemşirelikk Bakım Planı
Talasemi diğer adıyla Akdeniz Anemisi olarak da bilinmektedir. Ülkemizde sık olarak görülen aileden geçişli kalıtsal bir anemi çeşididir. Hemoglobin zincirinde…
Devamını Oku » -
Suçiçeği Hemşirelik Bakım Planı
Suçiçeği, sıkça karşılaşılan bir enfeksiyon olup Varicella-Zoster virüsü (VRZ) ile bulaşmaktadır. Suçiçeği bulaşıcı bir hastalıktır. Direkt olarak damlacık yoluyla, indirekt…
Devamını Oku » -
Dissemine intravasküler koagülasyon dik Hemşirelik Bakım Planı
Dissemine intravasküler koagülasyon dik, bir hastalık değildir fakat oldukça önemli bir durumdur. DİK genellikle başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya…
Devamını Oku » -
Hipernatremi, Belirtileri, Nedenleri Hemşirelik Bakım Planı
Hipernatremi oldukça seyrek olarak karşımıza çıkan bir elektrolit bozukluğudur. Vücudun ihtiyacı olan sıvı alımının yeteri kadar olmaması veya yeteri miktarda…
Devamını Oku » -
Hiperparatiroidi Hemşirelik Bakım Planı
Hiperparatiroidi paratiroit bezlerinin çok çalışması sonucunda parathormonun aşırı salgılanması sonucunda osteoporoz, böbrekler de kalsiyum çökmesi gibi durumlara sebep olan bir durumdur.…
Devamını Oku » -
Hiperpotasemi (Hiperkalemi) Hemşirelik Bakım Planı
Hiperpotasemi vücutta bulunması gereken potasyum miktarının daha fazlasının vücutta bulunması durumudur. Serum potasyum düzeyi 5 mEq/L’nin üzerinde olduğu durumlar hiperpotasemi…
Devamını Oku » -
Hipertiroidi Hemşirelik Bakım Planı
Tirotoksikoz, kanda tiroid hormonlarının artması sonucunda periferik dokularda artmış tiroid hormonlarının etkileri görülür ve bireyde huzursuzluk, sinirlilik, kilo kaybı gibi…
Devamını Oku » -
Hipokalsemi Hemşirelik Bakım Planı
Hipokalsemi, vücuda yeteri kadar kalsiyum alınamaması veya alınan kalsiyumun bazı hastalıklar sebebiyle kullanılamaması, atımının fazla olması durumudur. Serum kalsiyum düzeyi…
Devamını Oku » -
Hipomagnezemi Hemşirelik Bakım Planı
Hipomagnezemi özellikle yoğun bakım hastalarında karşımıza sık olarak çıkan bir elektrolit bozukluğudur. Ölçülen testler sonucunda serum magnezyum düzeyi 1,5 mEq/lt’nin…
Devamını Oku » -
Hodgkins Hastalığı Hemşirelik Bakım Planı
Hodgkins hastalığı genellikle bir, lenfositin anormal hale gelip çoğalmasıyla başlar. Bu anormalleşen hücreler sürekli olarak bölünerek daha fazla olmaya başlarlar. Hücrelerin…
Devamını Oku » -
Kronik Kalp Yetmezliği Hemşirelik Bakım Planı
Kronik kalp yetmezliği, kalbin dokulara pompalaması gereken kanı yeterli miktarda pompalayamadığı, yeteri miktarda kanı pompalayabilmeyi ancak yüksek basınçla yapabildiği bir…
Devamını Oku » -
Solunum Alkalozu Hemşirelik Bakım Planı
Solunum alkalozu, solunum hızının ve derinliğinin artması sonucunda vücuttan fazla miktarda CO2 kaybı durumudur. Kandaki CO2 oranı normalin altındadır. Akut…
Devamını Oku » -
Serebrovasküler Olay (SVO) Hemşirelik Bakım Planı
Serebrovasküler olay halk dilinde inme veya felç olarak adlandırılan bir olaydır. Serebrovasküler olay beyin damarlarında tıkanıklık sebebi ile veya beyinde…
Devamını Oku » -
Solunum Asidozu Hemşirelik Bakım Planı
Solunum asidozu, alveoller hipoventilasyon sebebiyle vücut sıvılarında CO2 miktarının artmasına bağlı olarak oluşan bir durumdur. Akut durumlarda böbrekler durumu hemen…
Devamını Oku » -
Selülit Hemşirelik Bakım Planı
Selülit, deriyi ve deri altındaki yağları etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur. Selülit en sık ayaklarda ve yüzde görüldüğü gibi vücudun diğer…
Devamını Oku » -
Pulmoner ödem Hemşirelik Bakım Planı
Pulmoner ödem , akciğer dokusunda ya da alveoller alanda anormal olarak sıvı toplanmasıdır. Akciğerlerdeki kan basıncının artışı sonucunda oksijenlenme dengesi…
Devamını Oku » -
Pnömoni ve Hemşirelik Bakımı
Pnömoni akciğer dokusunun akut olarak iltihaplanmasıdır. Başta bakteriler olmak üzere virüsler, mantarlar ve parazitlerde pnömoniye sebep olmaktadır. Bağışıklığı tam olarak…
Devamını Oku » -
Otoimmun Hemolitik Hemşirelikk Bakım Planı
Otoimmun hemolitik anemi de hasta kendi eritrositine karşı antikor üretmektedir. Bu üretilen antikorlar eritrosit antijeniyle birleşerek eritrosit yıkılmasına sebep olurlar.…
Devamını Oku » -
Orak Hücreli Anemi Hemşirelikk Bakım Planı
Orak hücreli anemi, alyuvarlarda oksijen taşıyıcı protein olan hemoglobinin anormalliği sonucunda alyuvarların şekil değiştirerek orak şekline dönemsi ile oluşur. Orak…
Devamını Oku » -
Multiple Miyelom Hemşirelik Bakım Planı
Multiple miyelom, kemik iliğinde bulunan plazma hücrelerinden kaynaklanan bir kanser çeşididir. Plazma hücreleri normalde enfeksiyonlarla savaşmak için antikor üretir fakat…
Devamını Oku » -
Multinodüler Guatr Hemşirelik Bakım Planı
Multinodüler guatr, tiroit bezinde birden fazla nodül olması durumudur. Tiroit nodüllerle büyüme yapar. Multinodüler guatrın kadınlarda görülme sıklığı erkeklerdekine göre…
Devamını Oku » -
Metabolik Asidoz Hemşirelik Bakım Planı
Metabolik asidoz, vücut sıvısında uçucu olmayan H+ iyonunun artması veya böbreklerden fazla miktarda HCO3 atılması sonucunda oluşan bir durumdur. Vücutta…
Devamını Oku » -
Kuduz Hemşirelik Bakım Planı
Kuduz, geçmişten günümüze dek tehlikeli hastalıklar arasında yerini koruyan ve köpeklerden insanlara bulaşan kuduz virüsü ile ölümcül sonuçlara yol açan…
Devamını Oku » -
Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) Hemşirelik Bakım Planı
Kronik lenfositik lösemi, B lenfositlerinin anormal olarak çoğalması durumudur. Bu kontrolsüz çoğalma kemik iliği, kan ve lenf düğümlerinde görülebilir. Vücut…
Devamını Oku » -
Korpulmonale Hemşirelikk Bakım Planı
Korpulmonale akciğer yapı ve fonksiyonlarının ileri derecede bozulmasına bağlı olarak pulmoner dolaşımın bozulması, yetmezlik, dilatasyon veya hipertrofi oluşmasıdır. Hastadalar da…
Devamını Oku » -
KOAH Hemşirelik Bakım Planı
KOAH kronik obstrüktif akciğer hastalığıdır. Temel bireyin nedeni kronik bronşit veya amfizem yaşamış olmasıdır. KOAH, alveollerin genişlemesi sonucunda meydana gelir.…
Devamını Oku » -
Kalıtsal Sferositoz Hemşirelikk Bakım Planı
Kalıtsal sferositoz, eritrosit zarının anormal geçirgen olmasıdır. Bunun sonucunda eritrosit içine fazla sıvı dolarak düz diskler yerine küre şeklinde dönüşmesine…
Devamını Oku » -
Kalıtsal Hemokromatozis ve Hemşirelik Bakımı
Kalıtsal Hemokromatozis genetik kökenli bir hastalıktır. Normal de vücutta depolanması gereken demir miktarının anormal bir şekilde fazla emilmesi, vücuttan atılamaması ve…
Devamını Oku » -
Hodgkin Dışı Lenfoma Hemşirelik Bakım Planı
Hodgkin dışı lenfoma, lenfoid kökenli bir hücrenin anormal olarak çoğalması sonucunda oluşur. Bu hücreler çok hızlı, düzensiz ve kontrol edilemez…
Devamını Oku » -
Hipotiroidi Nedir, Çeşitleri ve Hemşirelik Bakımı
Tiroid bezinin yeterince çalışmaması veya tiroid hormonunun yeterli salgılanamaması ile gelişen tabloya hipotiroidi denir. Tiroid bezinin yeteri kadar çalışıp çalışmadığını ise TSH…
Devamını Oku » -
Hipoparatiroidizm Hemşirelik Bakım Planı
Hipoparatiroidizm paratiroit bezlerinin az çalışması sonucunda yeterli miktarda parathormon salgılayamaması, böbrek fonksiyonlarının normal olmasına rağmen hipokalsemi ve hiperfosfateminin görüldüğü bir durumudur.…
Devamını Oku » -
Hipopotasemi (Hipokalemi) Hemşirelik Bakım Planı
Hipopotasemi, potasyum seviyesinin 3,5 mEq/lt’nin altında olması durumudur. Birçok neden hipopotasemiye sebep olabilmektedir. Hipopotasemi (Hipokalemi) Belirtileri AnoreksiHalsizlikLetarjiKas tonüsünde azalmaParaliziKabızlıkYüzeysel solunumAritmiKardiyak…
Devamını Oku » -
Hiponatremi Hemşirelik Bakım Planı
Hiponatremi, sık olarak karşımıza çıkan bir elektrolit bozukluğudur. Sodyum Na+ seviyesinin 135 mEq/L’nin altına düşmesi durumu hiponatremi olarak adlandırılır. Vücuda…
Devamını Oku » -
Hipermagnezemi Hemşirelik Bakım Planı
Hipermagnezemi, besinlerle vücuda fazla miktarda magnezyum alınması, böbrek fonksiyonlarında problem olması veya magnezyum içeren ilaçların kullanılması sonucu oluşan bir durumdur.…
Devamını Oku » -
Hiperkalsemi Hemşirelik Bakım Planı
Hiperkalsemi, hiperparatiroidizm, kemik tümörleri, böbrek yetmezliği gibi birçok durumun sebep olabileceği bir durumdur. Vücuda diyetle fazla kalsiyum alımı veya yeteri…
Devamını Oku » -
Hemofili B Hemşirelik Bakım Planı
Hemofili B, cinsiyet kromozomunda bozukluk olmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Hemofili B faktör IX’ in eksikliğinden veya yokluğundan…
Devamını Oku » -
Hemofili A (Klasik hemofili) Hemşirelik Bakım Planı
Hemofili A(klasik hemofili), kanın pıhtılaşması için gerekli olan faktör VIII’ de işlevsel bir bozukluk olması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur.…
Devamını Oku » -
Hava Embolisi ve Hemşirelik Bakımı
Uygulanan sıvı tedavisi sırasında infüzyon setinin içinde kalan hava kabarcıklarının dolaşıma katılması ile meydana gelen duruma “ hava embolisi ”…
Devamını Oku » -
Guillain-Barre Sendromu (GBS) Hemşirelik Bakım Planı
Guillain-Barre Sendromu (GBS) bağışıklık sisteminden köken almaktadır. Bu sendrom da bağışıklık sistemi kişinin sinir hücrelerine zarar vermektedir. Yalnız bu etkilenmeden…
Devamını Oku » -
Folik Asit Eksikliği ve Hemşirelik Bakımı
Folik asit eritrosit üretimi ve olgunlaşmasını sağlayan bir maddedir. Sebzeler, meyveler, tahıllar ve süt ürünlerinde fazla miktarda bulunmaktadır. Folik asit…
Devamını Oku » -
Epilepsi Nöbeti Nedir? Hemşirelik Bakım Planı
Epilepsi hastalığı sara olarak da bilinen, beyin hücrelerinin gereğinden fazla uyarılması sonucu oluşan anormal bir elektrik boşalması durumdur. Epilepsi Nöbeti…
Devamını Oku » -
Enfeksiyon Riski Hemşirelik Bakımı
Endejon ya da ekzojen kaynaklı, fırsatçı ya da patojen bir ajanın (Virüs, fungus, bakteri, protozoa ya da diğer parazitler) vücutta…
Devamını Oku » -
Edinsel Immun Yetmezlik Sendromu (AIDS/HIV) Hemşirelikk Bakım Planı
AIDS/HIV Nedir? AIDS/HIV virüsü bulaştığında bağışıklık sistemini zayıflatır, tedavi edilmediği durumda ise bağışıklık sistemi çökerek işlevini tamamen yitirebilir. Bağışıklık sisteminin…
Devamını Oku » -
Dolaşım Yüklenmesi Akciğer Ödemi ve Hemşirelik Bakımı
İntravenöz yoldan verilen sıvıların çok hızlı verilmesi ile dolaşımdaki sıvı volümünün artması durumuna “dolaşım yüklenmesi” denir. Özellikle bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda…
Devamını Oku » -
Diyabet ve Hemşirelik Bakımı
Dâhiliye kliniklerinde çalışan hemşirelerin sıklıkla karşılaştıkları hasta grubu diyabetik hastalardır. Diyabet ve hemşirelik bakımı hakkında bilgi sahibi olmak hastada erken…
Devamını Oku » -
Diyabet insipidus Hemşirelik Bakım Planı
Diyabet insipidus, sıvı tüketmeye rağmen ADH salınımının veya etkinliğinin yetersiz olası sonucunda aşırı susuzluk ve çok fazla miktarda idrara çıkma…
Devamını Oku » -
Derin Ven Trombozu Hemşirelik Bakım Planı
Derin Ven Trombozu (DVT) derin yerleşimli toplardamarlarda meydana gelen pıhtılaşmayı ifade eder ve önemli mortalite ve mobidite sebebidir. Genel olarak…
Devamını Oku » -
Demir Eksikliği Anemisi Hemşirelikk Bakım Planı
Demir eksikliği anemisi normalde vücut için gerekli miktarda emilmesi gereken demirin yeterli oranda emilememesi veya vücuda alınan demirin vücut için…
Devamını Oku » -
Cushing Hastalığı Hemşirelik Bakım Planı
Cushing hastalığı, adrenal korteksin aşırı çalışmasına bağlı olarak fazla miktarda glukokortikoide vücudun maruz kalması durumudur. Cushing hastalığı genel olarak hipofiz…
Devamını Oku » -
Basilli Dizanteri Hemşirelik Bakım Planı
Basilli dizanteri ; kanlı ve irinli ishalin görüldüğü, ateş ve baş dönmesinin eşlik ettiği ağır bir ishal tablosudur. Basilli dizanteri,…
Devamını Oku » -
B12 vitamini eksikliği (pernisiyöz anemi) ve hemşirelik bakımı
Pernisiyöz anemisi B12 vitamini eksikliği sonucunda oluşan megoblastik anemidir. B12 vitamini suda çözünerek karaciğerde depolanabilir. Hayvansal kaynaklarda oldukça fazla oranda…
Devamını Oku »