Cerrahi Hemşirelik Bakım Planları
-
Vertigo (Baş Dönmesi) ve Hemşirelik Bakımı
Vertigo halk dilinde baş dönmesi anlamına gelmektedir. Vertigo varlığında kişi dengesini sağlamakta zorluk çeker. Çünkü vücudun denge sisteminde sorunlar oluşmuştur.…
Devamını Oku » -
Yanıklar ve Hemşirelik Bakımı
Yanık, bir travma çeşididir. Derecesine göre çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Yanık derecelendirilirken derinliği de göz önüne alınır. Yanıklar derinlik sınıflandırması…
Devamını Oku » -
Trakeostomi ve Hemşirelik Bakımı
Trakeostomi, solunum fonksiyonlarının devamlılığını sağlamak amacı ile soluk borusuna açılan cerrahi bir deliktir. Trakeostomi Hangi Durumlarda Uygulanır Solunum yollarının tıkanması…
Devamını Oku » -
Tiroid Kanserleri ve Hemşirelik Bakımı
Tiroid kanserleri kanserden dolayı gerçekleşen ölümlerin sadece %1 ini oluşturmaktadır. Tiroid kanserleri kadınlarda daha sık görülmektedir. Yaş ilerledikçe karşılaşılma sıklığı…
Devamını Oku » -
Subaraknoid Kanama ve Hemşirelik Bakımı
Subaraknoid aralıkta meydana gelen kanamaya subaraknoid kanama denir. Bu aralıkta beyin omurilik sıvısı yer almaktadır. Kanama gerçekleştiğinde tabiri yerinde ise…
Devamını Oku » -
Spondilolistezis ve Hemşirelik Bakımı
Spondilolistezis, omurganın diziliminde farklılığa yol açan bir durumdur. Normal şartlarda omurlar aralarında diskler olacak şekilde üst üste durmaktadır. Diskler omurgayı…
Devamını Oku » -
Spinal Kord Zedelenmeleri ve Hemşirelik Bakımı
Kazalara bağlı spinal kordun hasar görmesine spinal kord zedelenmeleri denilmektedir. Spinal kord zedelenmelerine yol açan kazalar direk veya indirekt olabilir.…
Devamını Oku » -
Sinuzit, Çeşitleri ve Sinuzitte Hemşirelik Bakımı
Burun boşluğunda sinüs adını verilen havalı boşluklar bulunmaktadır. Bu havalı boşlukların yani sinüslerin inflamasyon durumuna sinuzit denilmektedir. Sinuzitte Çeşitler Akut…
Devamını Oku » -
Serviks Kanseri ve Hemşirelik Bakımı
Serviks kanseri serviks kanseridir. Serviks rahmin alt kısımıdır. (rahim ağzı) Serviks doğumun gerçekleştirildiği ve doğum esnasında genişleme gösteren bölümdür. Serviks…
Devamını Oku » Servikal Disk Hastalığı ve Hemşirelik Bakımı
Omurga hareket segmenti olarak adlandırılan yapı üç eklemden meydana gelmiştir. Bunlardan biri intervertebral disk, diğer ikisi de faset eklemdir. Bütüncül…
Devamını Oku »-
Septum Deviasyonu ve Hemşirelik Bakımı
Septum kemik ve kıkırdak yapıdan oluşmaktadır. Burun boşluğunu iki bölüme ayırır. Septumun eğilmesine septum deviasyonu denilmektedir. Bu eğilme tek tarafa…
Devamını Oku » -
Safra Kesesi Kanseri ve Hemşirelik Bakımı
Safra kesesi karaciğerin hemen alt kısmında lokalize olan bir organdır. Karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolayan kaslı bir yapıdır. Mide de…
Devamını Oku » -
Rahim Kanseri ve Hemşirelik Bakımı
Rahim kanseri rahim iç zarında gerçekleşen kanseri türüdür. Kadında menstural siklusu sağlayan yapı endometriumdur. Endometrium her ay dökülür ve kadında…
Devamını Oku » -
Prostat Kanseri ve Hemşirelik Bakımı
Prostat, erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Rektum ve mesane arasında lokalizedir. Seminal sıvıyı üretmektedir. Bu sıvı spermlerin dışarıya atılmasından sorumludur.…
Devamını Oku » -
Pilonidal Sinüs ve Hemşirelik Bakımı
Pilonidal sinüs ve nanda hemşirelik bakımı, girişimleri, bakım planı örneği, belirti ve bulgular, tanılama, tedavi, hemşirelik tanıları gibi sorularınızın cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.…
Devamını Oku » -
özofagus kanseri ve Hemşirelik Bakımı
Özofagus, alınan besinleri boğazdan mideye geçişini sağlar. Soluk borusunun arkasında lokalizedir. Özofagusta olan kontrolsüz hücre çoğalmasına özofagus kanseri denilmektedir. özofagus…
Devamını Oku » -
Over Kanseri ve Hemşirelik Bakımı
Over kanseri, kadın yumurtalıklarından kaynaklanır. Yumurtalar kadında üreme görevinden sorumludur. Bu görevin yanı sıra östrojen ve progesteron üretiminden sorumludur. (kadınlık…
Devamını Oku » -
Oral Kavite Kanserleri ve Hemşirelik Bakımı
Oral Kavite Kanser Nedenleri Alkol kullanımı Sigara kullanımı Diyet Ultraviyole ışınlarına maruz kalma Oral Kavite Kanserlerinin Bölümleri Ağız tabanı Dudak…
Devamını Oku » -
Nörolojik Değerlendirme Nasıl Yapılır?
Nörolojik Değerlendirme Bilinç düzeyi değerlendirme Refleks değerlendirmesi Uyanıklığın değerlendirilmesi Konuşmanın değerlendirilmesi Kas kuvvetinin değerlendirilmesi Duyu değerlendirmesi Vücut postürünün değerlendirilmesi Hastaya…
Devamını Oku » -
Mide Kanseri ve Hemşirelik Bakımı
Mide kanseri iyi huylu (benign) ya da kötü huylu (malign) kanser olarak karşımıza çıkabilir. Ama genel olarak malign olarak kendini…
Devamını Oku » -
Mezenter Arter Hastalığı ve Hemşirelik Bakımı
Mezenter arter hastalığı; damarların tıkanması ile karakterize bir tablodur. Mezenterik atardamarlar aortadan ayrılırlar ve bağırsakları beslerler. Mezenter arterler tıkandığı zaman…
Devamını Oku » -
Meningomiyelosel ve Hemşirelik Bakımı
Meningomiyelosel meningosele oranla daha ciddi bir tablodur. Çünkü bebeğin sırtındaki kesede omuriliğin kısımları, omurilik sıvısı hatta sinirlerde bulunur. Meninmiyeloselde omurilik…
Devamını Oku » -
Meme Kanseri ve Hemşirelik Bakımı
Meme kanseri kadın yaşamını önemli ölçüde tehdit eden bir risk faktörüdür. Meme kanserinde, memenin yapısında anormal gelişimler oluşmaktadır. Kadın memesinin…
Devamını Oku » -
Lomber Disk Herniasyonu ve Hemşirelik Bakımı
Disk iki omur arasında bulunan elastik bir yapıdır. Omurların birbirlerine sürtünmesini engeller ve hareket etmesini kolaylaştırır. Bu disklerde meydana gelen…
Devamını Oku » -
Lenf ödem ve Hemşirelik Bakımı
Lenf ödem, lenf sıvısının intertisyel bölgede toplanmasıdır. Bu birikim özellikle deri altı yağ dokusunda olmaktadır. Lenf ödem oluşumunun en önemli…
Devamını Oku » -
Larenks Kanserleri ve Hemşirelik Bakımı
Larenks kanserleri ve nanda hemşirelik bakımı, girişimleri, bakım planı örneği, belirti ve bulgular, tanılama, tedavi, hemşirelik tanıları gibi sorularınızın cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.…
Devamını Oku » -
Kraniyosinostoz ve Hemşirelik Bakımı
Kraniyosinostoz kafatasını birleştiren sütürların erken kapanmasıdır. Sütürlar erken kapandığında kafatası yeterince büyüyemez ve kafa kısmında şekil deformiteleri oluşmaktadır. Bu sütürlar…
Devamını Oku » -
Koma Belirtileri, Tespiti ve Değerlendirilmesi
Verilen tüm uyarılara rağmen uyanmayan hastanın olduğu duruma koma denir. Komaya Neden Olan Faktörler Beyin sapına bası Supratentorial kitle Ensefalopatiler…
Devamını Oku » -
Kolorektal Kanserler ve Hemşirelik Bakımı
Kolorektal kanserler ölüm nedenleri arasında kanserler arasında ikinci sırada yer alır. Kadınlara oranla erkeklerde daha sık görüldüğü saptanmıştır. Son yıllarda…
Devamını Oku » -
Kibas ve Hemşirelik Bakımı
Kibas, kafa içi basıncın artması demektir. Kibas Etiyolojisi Tümör Hidrosefali Apse Beyin lezyonları Hemoroji Ödem Enfeksiyonlar Kibas Belirtileri Baş ağrısı…
Devamını Oku » -
Karpal Tünel Sendromu ve Hemşirelik Bakımı
Karpal tünel sendromu ve nanda hemşirelik bakımı, girişimleri, bakım planı örneği, belirti ve bulgular, tanılama, tedavi, hemşirelik tanıları gibi sorularınızın cevaplarına aşağıdan…
Devamını Oku » -
Karaciğer Kanseri ve Hemşirelik Bakımı
Karaciğer kanseri, karaciğer hücrelerinin kontrolsüz çoğalmasıyla karakterize bir durumdur. Karaciğer Kanseri Risk Faktörleri Hepatit B Hepatit C Siroz varlığı Bazı…
Devamını Oku » -
Kan Kanseri (Lösemi) ve Hemşirelik Bakımı
Kan kanseri ve nanda hemşirelik bakımı, girişimleri, bakım planı örneği, belirti ve bulgular, tanılama, tedavi, hemşirelik tanıları gibi sorularınızın cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.…
Devamını Oku » -
Kafa Travması ve Hemşirelik Bakımı
Saçlı derinin, beyin dokusunun ve kemiklerinin bir güce maruz kalmasına kafatası taravması denilmektedir. Kafa travması yaşayan bir kişi erken ve…
Devamını Oku » -
intrakranial Anevrizma ve Hemşirelik Bakımı
intrakranial anevrizma arterlerin anormal boyutta dilatasyona uğraması ile karakterize bir durumdur. intrakranial Anevrizma Nedenleri Konjenital anomaliler (%90) Arterioskleroz Diseksiyon Enfeksiyon…
Devamını Oku » -
intestinal Obstrüksiyon ve Hemşirelik Bakımı
intestinal Obstrüksiyon nanda hemşirelik tanıları ve bakım planı örnekleri için lütfen alt tarafta bulunan linklere tıklayınız. intestinal obstrüksiyon; bağırsak içerisindeki…
Devamını Oku » -
Hipofiz Bezi Tümörleri ve Hemşirelik Bakımı
Hipofiz bezi ve nanda hemşirelik bakımı, girişimleri, bakım planı örneği, belirti ve bulgular, tanılama, tedavi, hemşirelik tanıları gibi sorularınızın cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.…
Devamını Oku » -
Hidrosefali ve Hemşirelik Bakımı
Hidrosefali; beyin omurilik sıvısının fazla salgılanması ya da herhangi bir tıkanıklık sayesinde birikmesiyle karakterize bir tablodur. Hidrosefalide kafa içi basınç…
Devamını Oku » -
Herni ve Hemşirelik Bakımı
Herni; herhangi bir organın bulunduğu bölgeden başka bir bölgeye büyümesi ve lokalize olmasıdır. (fıtıklaşma) Daha çok batın (karın) bölgesinde görülmektedir.…
Devamını Oku » -
Hemoroid ve Hemşirelik Bakımı
Hemoroid anal bölgedeki venlerin dilate (genişleme) olması ile oluşur. Venlerin genişlemesine karın içi basıncın artması neden olmaktadır. Genetik yatkınlık önemli…
Devamını Oku » -
Fournier Gangreni ve Hemşirelik Bakımı
Fournier gangreni nanda hemşirelik tanıları ve bakım planı örnekleri için lütfen alt tarafta bulunan linklere tıklayınız. Genital bölgede görülen yumuşak…
Devamını Oku » -
Crohn Hastalığı, Ülseratif Kolit ve Hemşirelik Bakımı
Crohn Hastalığı: Barsakların inflamutar sebepli bir hastalıktır. Kroniktir. Alevlenme dönemleri olabilir. Sindirim kanalının (ağızdan anüse kadar) herhangi bir yerinde lokalize…
Devamını Oku » -
Cilt Kanseri ve Hemşirelik Bakımı
Cilt kanseri cilt dokularından temel alır. Kontrolsüz bir çoğalma söz konusudur. Cilde rengini veren hücre melanosit hücreleridir. Bu hücrelerden kaynaklı…
Devamını Oku » -
Böbrek Kanseri ve Hemşirelik Bakımı
Böbrek kanseri ve nanda hemşirelik bakımı, girişimleri, bakım planı örneği, belirti ve bulgular, tanılama, tedavi, hemşirelik tanıları gibi sorularınızın cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.…
Devamını Oku » -
Beyin Cerrahi Kliniği Genel Hemşirelik Uygulamaları
Beyin Cerrahi Kliniği ve nanda hemşirelik bakımı, girişimleri, bakım planı örneği, belirti ve bulgular, tanılama, tedavi, hemşirelik tanıları gibi sorularınızın cevaplarına aşağıdan…
Devamını Oku » -
Beyin Anjiyosu ve Hemşirelik Bakımı
Beyin Anjiyosu ve nanda hemşirelik bakımı, girişimleri, bakım planı örneği, belirti ve bulgular, tanılama, tedavi, hemşirelik tanıları gibi sorularınızın cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.…
Devamını Oku » -
Batın Travması ve Hemşirelik Bakımı
Travma organın yapısında değişikliğe yol açan etkendir. Batın travması, genellikle çok şiddetli ağrı (künt) ile karakterizedir. Batın travması tek başına…
Devamını Oku » -
Epistaksis ve Hemşirelik Bakımı
Epistaksis en sık rastlanan acil durumlardan biridir. Nüks etme olasılığı yüksektir. Epistaksis Nedenleri Travma Tümörler Burun karıştırma Anevrizmalar Septum perforasyonu…
Devamını Oku » -
Bası Yarası (Basınç Yarası) ve Hemşirelik Bakımı
Yara; dış etmenlere, yanlış ilaç kullanımı gibi kimyasal nedenlere, ısıya veya cerrahi sebeplere bağlı olarak gelişen ve kişinin deri bütünlüğünün…
Devamını Oku » -
Arteriyovenöz Malformasyon (Avm) Hemşirelik Bakımı
Arteriyovenöz malformasyon kan dolaşım sisteminde meydana gelen bir bozukluktur. Özellikle bebekken veya fetüsken ortaya çıkmaktadır. Normal kan dolaşım sistemi atardamar,…
Devamını Oku » -
Ani işitme Kaybı ve Hemşirelik Bakımı
Ani işitme Kaybı Diyebilmek İçin Gerekli Bulgular 3 günden daha az bir sürede oluşması 30 dB işitme kaybının olması Oluşan…
Devamını Oku »