Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşirelik Bakım Planları
-
Over Kanseri ve Hemşirelik Bakımı
Over kanseri ve hemşirelik bakımı, over kanseri nanda hemşirelik tanıları, over kanseri hemşirelik bakım planı örnekleri, belirti ve bulgular, tanılama,…
Devamını Oku » -
Rh Uyuşmazlığı (Kan Uyuşmazlığı) ve Hemşirelik Bakımı
Halk arasında kan uyuşmazlığı olarak bilinen Rh uyuşmazlığı bebeğin sağlığını tehlikeye atan bir durumdur. Kadının ilk gebeliğinde eğer anne kanı…
Devamını Oku » -
Elektronik Fetal Monitorizasyon ve Yorumlanması
Elektronik Fetal Monitorizasyon uterin kontraksiyonlar / fetal kalp hızı ve bebeğin hareketleri hakkında bilgi verir. Uterin Kontraksiyonlar (kasılmalar) Uterus kontraksiyonları…
Devamını Oku » -
Abortus (Düşük) ve Hemşirelik Bakımı
Fetüsün dışarıda yaşama yeteneği kazanmadan gebeliğin sonlanmasına abortus (düşük) denir. 20. Gebelik haftasına kadar ve ağırlığı 500 gr ya da…
Devamını Oku » -
Mol Gebelik ve Hemşirelik Bakımı
Mol gebelik, mol hidatiform: Fertilizasyondan sonra gerçekleşen süreçlerde hüzreler iki gruba ayrılır. Ebriyobalstik hücreler embriyoyu, trofoblastik hücreler amniyotik zar, plasenta…
Devamını Oku » -
Hiperemezis Gravidarum ve Hemşirelik Bakımı
Sıklıkla gebeliğin ilk üç ayında bulantı ve kusma şikâyetleri görülebilir. Normalde gebeliğin başlamasıyla birlikte bulantı ve kusma şikâyetleri başlayabilir ve…
Devamını Oku » -
Adet Düzensizliği ve Hemşirelik Bakımı
Normal bir adet döngüsü kadınlarda 28 gün sürer ve 21-35 gün arası normal olarak kabul edilir. Kanmalar 3-7 gün arası…
Devamını Oku » -
Pap Smear Testi Kime Ne Sıklıkla Yapılır?
Smear testi serviks kanserinin rastlanma sıklığına bakıldığında her kadına uygulanması gereken bir tarama testidir. Bunun sıklığı risk gruplarına göre değişiklik…
Devamını Oku » -
Memenin iyi Huylu Hastalıkları ve Hemşirelik Bakımı
Memenin iyi huylu hastalıkları en sık rastlananları; fibrokistik değişiklikler, fibroadenom, duktal ektazi, intraduktal papillom ve mastit olarak sıralanır. Bu hastalıklarda…
Devamını Oku » -
idiyopatik Trombositopenik Purpura (ITP) Ve Hemşirelik Bakımı
İdiyopatik trombositopenik purpura, nedeni tam olarak bilinmeyen, trombositlere karşı antikor gelişmesi ve bunun sonucunda da trombosit sayısının düşüklüğü ile seyreden…
Devamını Oku » -
Uterus Rüptürü ve Hemşirelik Bakımı
Uterus rüptürü doğum başlangıcında ve doğum sırasında görülebilir. Tam rüptür ya da kısmi rüptür olmak üzere ikiye ayrılır. Uterus rüptüsü…
Devamını Oku » -
Metabolik Alkaloz ve Hemşirelik Bakımı
Metabolik alkaloz, genellikle çocuklarda kusma ya da diüretik uygulamaları sırasında meydana gelmektedir. Plazma da HCO3 seviyesi artmış veya H+ iyonunun…
Devamını Oku » -
Amniyotik Sıvı Embolisi ve Hemşirelik Bakımı
Amniyotik sıvı embolisi oldukça nadir görülen, ani ve travmatik başlayan ve sıklıkla ölümle sonuçlanan bir tablodur. Amniyotik sıvı embolisi amniyon…
Devamını Oku » -
Hellp Sendromu ve Hemşirelik Bakımı
HELLP Sendromu preeklambsinin bir çeşidi yada komplikasyonu olarak düşünülen yaşamı tehdit edici bir sendromdur. Hellp sendromu ağır preeklampsi ve eklampsili…
Devamını Oku » -
Plasenta Previa ve Hemşirelik Bakımı
Plasenta (bebeğin eşi) uterusun (rahimin) normalde üst kısmına, ön veya arka duvarına yerleşir. Alt segmentinde bulunmaz. Plasentanın uterusun alt segmentine…
Devamını Oku » -
Premenstrüal Sendrom ve Hemşirelik Bakımı
Premenstrüal sendrom menstrüasyondan ( adet kanaması) 4-10 gün önce görülen ve adet kanamasıyla son bulan davranışşal, fiziksel, ruhsal ve duygusal…
Devamını Oku » -
Pelvik Muayene Nedir? Nasıl Yapılır, Aşamaları Nelerdir?
Pelvik muayene nedir ? Dış genital organların inspeksiyon ( gözle inceleme ) ve palpasyonla ( dokunarak inceleme ), vajen ve…
Devamını Oku » -
Kanama Komplikasyonu Riski ve Hemşirelik Bakımı
Kanama komplikasyonu riski, kan volümünde bir azalma olan ya da bu yönden yüksek risk taşıyan bir bireyi tanımlar. Yüksek Riskli…
Devamını Oku » -
Human Papilloma Virüs Enfeksiyonu ve Hemşirelik Bakımı
Son yıllarda üreme sistemi enfeksiyonlarından biri olan Human Papilloma Virüs Enfeksiyonu servikal kanser ile ilişkisi açıklanmış ve HPV’nin bazı tiplerinin…
Devamını Oku »