Hemşirelik
-
Neuman Sistemler Modeli Nedir
Betty Neumanın Sistemler Modeli hemşireliğe holistik ve sistem temelli bir yaklaşım kazandırır. Neuman, insanı tüm değişkenler tarafından etkilenen bütüncül bir…
Devamını Oku » -
Florence Nightingale Çevre Teoremi
Florence Nightingale 1820 yılında İtalyada britanyalı varlıklı bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Anklikan inancıyla büyüdü ve tanrının onu hemşire…
Devamını Oku » -
Tıbbi Tanı ile Hemşirelik Tanısı Arasındaki Farklar
Hemşirelikte tanılama; sağlıklı/hasta bireyin bakımının sürdürülmesinde hemşireye sistematik bir bakış açısı kazandıran hemşirelik sürecinin bir basamağıdır. Doğru hemşirelik tanıları koymak,…
Devamını Oku » -
Endotrakeal Entübasyon Uygulaması
Endotrakeal entübasyon, kişinin solunum yapmaya zorlandığı durumlarda soluk yolunu açmak, solunuma destek sağlamak amacıyla trakeaya (soluk borusuna) bir tüp yerleştirme…
Devamını Oku » -
Nazal Kanül Ya Da Maske İle Oksijen Uygulama
Oksijen tüm vücut hücrelerinin canlılığını sürdürebilmesinde hayati öneme sahip bir gazdır. Bu işlevlerini yerine getirebilmesi için hücrelere oksijenin ulaşması gerekir.…
Devamını Oku » -
Vajinal Yol İle İlaç Uygulama
Vajinal yol ile ilaç uygulama, ilacın kişiye vajinal yoldan verilmesidir. Bu işleme vajinal aplikasyon adı da verilmektedir. Vajinal yol ile…
Devamını Oku » -
Rektal Yol İle İlaç Uygulama
Rektal yol ile ilaç uygulama, ilacın kişiye rektal yol ile verilmesi demektir. bu işleme rektal aplikasyonda denilmektedir. Rektal yol ile…
Devamını Oku » -
Yara Yıkama (Yara İrrigasyonu)
Yara yıkama, amaç yara içindeki yabancı cisimleri uzaklaştırmak, yaradaki nekrotik dokuyu ve eksudayı uzaklaştırmak ya da yaraya ilaç uygulamaktır. Steril…
Devamını Oku » -
Vücut ısısını ölçme
Vücut ısısını ölçme hemşirelik uygulamaları arasında önemli bir yere sahiptir. Çünkü yüksek ateş sık karşılaşılan bir bulgudur. Yüksek ateş bulgusunu…
Devamını Oku » -
Derin Solunum ve Öksürme Egzersizleri
Derin solunum ve öksürme egzersizleri pre-op dönemde (cerrahi işlem öncesi) hastalara verilmesi gereken bir eğitim konusudur. Derin solunum ve öksürme…
Devamını Oku » -
ROM Egzersizleri (Aktif-Pasif)
Rom egzersizleri eklemlerin maksimum düzeyde kullanılması ile yapılan pasif veya aktif hareketlerdir. ROM egzersizleri hastalarda veya kişilerde kas ve eklem…
Devamını Oku » -
idrar örneği toplama: bireyin kendi kendine alması
idrar örneği toplama işlemi kateter alma ve bireyin kendi kendine alması adı altında iki gruba ayrılmaktadır. İdrar örneği nasıl alınacaksa…
Devamını Oku » -
Postüral Drenaj ve Uygulama Basamakları
Postüral drenaj uygulamadaki amaç yer çekimi yardımıyla akciğerlerdeki sekresyonun drenajının yapılmasıdır. Ventilatöre bağlı hastada ya da spontan solunumda akciğerlerin tüm…
Devamını Oku » -
Nörolojik Muayene
Nörolojik muayenenin üç önemli parametresi vardır. Bilinç düzeyi (GKS) Pupilla takibi Ekstremite takibi Nörolojik muayenede bilinç düzeyi Hastanın nörolojik durumundaki…
Devamını Oku » -
Sürgü Uygulama, Kullanılan Malzemeler, Uygulama Basamakları
Sürgü uygulaması hastanın tuvalet ihtiyacını yatakta karşılamasını sağlamak adına yapılmış uygulama yöntemidir. Sürgünün yapısı metal ya da plastik olabilir. Sürgü…
Devamını Oku » -
Kuru Steril Pansuman Değiştirme
Kuru steril pansuman epidermisin sağlam olduğu ve pansuman malzemesinin yaraya yapışma ihtimalinin olmadığı durumlarda kullanılır. Akıntılı yaralarda akıntıyı emmek ,…
Devamını Oku » -
intravenöz sıvı infüzyon uygulama
intravenöz sıvı uygulama hemşirenin en çok uyguladığı tedavi yöntemlerinden biridir. Bu nedenle hemşire sıvı uygularken hastanın yaşı, kronik hastalık varlığı,…
Devamını Oku » -
Buruna ilaç uygulama basamakları
Buruna ilaç uygulama, ilaçların burun yolu ile (intranazal) hastaya verilmesine denilmektedir. Buruna ilaç uygulama neden yapılır? Burun içi mukozasını korumak…
Devamını Oku » -
Deriye ilaç uygulama endikasyonları ve uygulama basamakları
Deriye ilaç uygulama ilacın deri üstüne sürülmesi demektir. Bu uygulamaya epidermal uygulamada denilmektedir. Amaç uygulanan ilacın deri ile emilerek dolaşıma…
Devamını Oku » -
Kulağa ilaç Uygulama Özellikleri, Nedenleri, Uygulama Basamakları
Kulağa ilaç uygulama hastaya verilecek ilacın otik (kulak) yol ile uygulanmasıdır. Kulağa Uygulanan İlaçların Özellikleri Antibakteriyal Antiiflamatuvar Lokal anestezik Kulağa…
Devamını Oku » -
Göze ilaç uygulama, ilaç formları ve uygulama basamakları
Göze ilaç uygulama kişinin gözüne uygun formda ilaç uygulanmasıdır. Bu tür ilaçlara oftalmik preparatlarda ya da kolir denilmektedir. Göze ilaç…
Devamını Oku » -
intradermal Enjeksiyon Nasıl Yapılır, Uygulama Adımları
intradermal enjeksiyon ile uygulanan ilaçlar dermiş tabakasına uygulanmaktadır. intradermal Enjeksiyon İle Uygulanan İlaçların Dağılım Hızı İntradermal enjeksiyon bölgeleri kan damarları…
Devamını Oku » -
İntramüsküler Enjeksiyon Nasıl Yapılır, Uygulama Bölgeleri
intramüsküler enjeksiyon kas tabakası içine ilaç enjekte etmektir. İntramüsküler Enjeksiyonda Yayılım Hızı Kas tabakası kan damarları açısından zengin olduğu için…
Devamını Oku » -
Periferik Venöz Kateterler (PVK)
İntravenöz (IV) yol, hastaneye başvuran kişilerde en çok tercih edilen tedavi yöntemidir. Bu sebeple damar yolu açma hastanede en sık…
Devamını Oku » -
Ekg Yorumlanması
EKG, kalp kasının (miyokard) sinirsel iletim sisteminin elektriksel faaliyetlerini incelemek üzere deriye yerleştirilen elektrotlardan alınan iletinin EKG cihazı tarafından kağıt…
Devamını Oku » -
inhalasyon yolu ile ilaç uygulama
inhalasyon yolu ile ilaç uygulama, ilacın gaz ya da buhar şeklinde kişiye uygulanmasıdır. Bu tür ilaç uygulamalarında ilaç solunum yolu…
Devamını Oku » -
Aldığı ve çıkardığı sıvı takibi
Aldığı ve çıkardığı sıvı takibi yapmaktaki amaç 24 saatte hastanın aldığı ve çıkardığı sıvıları doğru ölçerek etkin sıvı dengesini sağlamak,…
Devamını Oku » -
EKG (Elekrokardiyografi) Nasıl çekilir ?
EKG nasıl çekilir ; EKG çekimi kalp hastalıklarının teşhisinde önemli bir yere sahiptir. Kişiye radyasyon maruziyeti olmadığı ve herhangi bir…
Devamını Oku » -
Periferik Yolla Takılan Santral Venöz Kateterler (PICC)
Santral venöz kataterler periferal damar yolu açmak mümkün olmasından uygulanan bir yöntemdir. Periferik yolla takılan santral venöz kateterler silikon yapılı…
Devamını Oku » -
intravenöz Uygulamalarda Kullanılan Venler
intravenöz uygulamalarda kullanılan venler kafa venleri, kol venleri, el sırtı venleri ve ayak sırtı venleri olmak üzere 4 gruba ayrılmaktadır.…
Devamını Oku » -
Venöz Ve Arteriyel Girişimler İçin Kullanılan Kateterler
Venöz ve Arteriyel Kataterler Ne İçin Kullanılır? Vücut dengesini sağlamak için solüsyonların verilmesinde Kan transfüzyonunda Kan ürünü transfüzyonunda İlaçların verilmesinde…
Devamını Oku » -
Tansiyon nasıl ölçülür? ölçümü sırasında yapılması gerekenler?
Tansiyon ölçümünü çoğunlukla hemşireler yaparlar. Hemşirelerin tansiyon ölçümü sırasında dikkat etmeleri gereken kurallar vardır. Doğru ölçüm tedavinin doğru planlanması için son…
Devamını Oku » -
Subkutan Enjeksiyon Nedir
Subkutan enjeksiyon deri altına uygulanan enjeksiyon türüdür. Zaten subkutan kelimesinin anlamına bakıldığında deri altı demek olduğu görülmektedir. Subkutan bölge dermis…
Devamını Oku » -
Yatak içinde pozisyon verme
Yatak içinde pozisyon verme hasta açısından önemli bir durumdur. Çünkü kişinin pozisyon değiştirmesi sürekli aynı bölgenin bası altında kalmasını önler…
Devamını Oku » -
İdrar Örneği Toplama: Kateterden Alma
İdrar örneği toplama işlemi kateterden ve direk hastanın kendinden almak üzere iki gruba ayrılmaktadır. İdrar örneği nasıl alınacaksa alınsın dikkatli…
Devamını Oku » -
Dren bakımı
Drenler post-op sıvı birikmesini önlemek ve kan, irin ya da diğer mayileri akıtmak için kullanılır. Başka bir ifade ile drenler…
Devamını Oku » -
Lavman Uygulama ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lavmanın temel işlevi feçesi ve gazı çıkarmaktır. Bu işlevini bağırsakların peristaltik hareketlerini uyararak yerine getirir. Lavman çeşitleri Lavmanlar, boşaltıcı lavmanlar…
Devamını Oku » -
Nazogastrik Tüp Uygulama ve Hasta Besleme
Nazogastrik tüp (NGT) uygulaması burundan plastik bir kateterin sokularak yutak ve yemek borusundan mide içine yerleştirilmesi işlemidir. Sağlık profesyonellerinin sorumluluğunda…
Devamını Oku » -
Kan Tahlili ve Kan Tüpleri
Eksi zamanlara oranlara günümüzde hastalık oranı her geçen gün artmakla beraber yeni hastalık türleri de gün yüzüne çıkmıştır. Bazı hastalıklar…
Devamını Oku » -
İdrar Sondası Takma İşlemi
İdrar sondası, kişinin miksiyon ihtiyacını karşılayamadığı ameliyat ve ameliyat sonrası dönemde, kesin yatak istirahatinde; bilinç düzeyinde bozulmaya bağlı mesane sfinkterinin…
Devamını Oku » -
Ventrogluteal Bölgeye Enjeksiyon Uygulama
Ventrogluteal bölge gluteus medius ve gluteus minimus kaslarını içine alan intramüsküler enjeksiyon bölgesidir. Hemşireler tarafından alışılmadık bölge olması ve çoğu…
Devamını Oku » -
Vastus Lateralis ve Rektus Femoris Kaslarına Enjeksiyon Uygulama
Bu kaslara yapılan enjeksiyon femorel bölge enjeksiyonudur ve genellikle 3 yaşın altındaki çocuk ve bebeklerde intramüsküler yoldan ilaç uygulamak için…
Devamını Oku » -
Nazogastrik Sonda Takma İşlemi Nasıl Yapılır?
Nazogastrik sonda, acil müdahale gerektiren ameliyatlarda ve erken postoperatif dönemde mide içeriğini boşaltmak, bilinci kapalı hastada aspirasyonu önlemek ve beslenmeyi…
Devamını Oku » -
Nazogastrik Sonda Uygulaması
Nazogastrik sonda uygulaması, çok sık kullanılan bir uygulamadır. Peki, nazogastrik sonda ne demek? Plastik veya silikondan yapılan kateterin, burun deliğinden…
Devamını Oku » -
Hemşirelik Tanıları
Hemşirelerin mesleklerindeki esas amaçları: bireylerin sağlığını geliştirmek ve hastalara iyi bir bakım verebilmektir. Bu amaçlarına ulaşabilmek ve iyi bir klinik…
Devamını Oku » -
Etkisiz Doku Perfüzyonu Hemşirelik Bakım Planı
Etkisiz doku perfüzyonu tanısı, kişinin oksijenlenmesinin düştüğü durumlarda konulması gereken bir tanıdır. Etkisiz Doku Perfüzyonu Tanısının Nedenleri Damar yapısında bozulmaHipertansyonDerin…
Devamını Oku » -
Hemşirelik Tanıları ve Bakım Planları
Hemşirelik tanıları, bakım planı örnekleri, Nanda hemşirelik tanıları tanı listesi, hemşirelik bakım planı örneği, formu, ve girişimleri gibi sorularınızın cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.…
Devamını Oku » -
Acı çekme Hemşirelik Bakım Planı
Olası veya algılanan bir kayba (organ, kişi, ilişki…) karşı fizyolojik ve psikolojik tepkileri gösteren bireydeki ya da ailedeki durumdur. Acı…
Devamını Oku » -
Adaptif Kapasitede Azalma ve Hemşirelik Bakımı
Adaptif Kapasitede Azalma: İntrakranial Nedir? Normalde intrakranial volümdeki artışları kompanse eden intrakranial sıvı dinamiği mekanizmalarının bozulması ve bunun sonucunda da…
Devamını Oku » -
Aile Baş Etmesi – Ödün Verme Hemşirelik Bakımı
Aile Baş Etmesi – Ödün Verme tanısı, kişinin üstüne düşen görevleri yapması veya yönetebilmesi için ihtiyaç duyduğu destek ve teşvikin…
Devamını Oku » -
Aile Baş Etmesinde Yetersizlik Hemşirelik Bakım Planı
Aile Baş Etme Yetersizliği; İçsel veya dışsal herhangi bir stresörle karşılaşıldığında stresörü yönetmekte yetersiz kalınması durumudur. Fiziksel, psikolojik veya bilişsel…
Devamını Oku »