Yenidoğan Hemşirelik Bakım Planları

Yenidoğanda Kan ve Kan Ürünleri Transfüzyonu ve Hemşirelik Bakımı

Yenidoğanda Kan ve Kan Ürünleri Transfüzyonu

Kan ve Kan Ürünleri Nelerdir?

Eritrosit süspansiyonu (ERT), Taze donmuş plazma(TDP), Trombosit, İntravenöz immunglobulin(IVIG), ve Albuminden oluşmaktadır.

ERT, kan bankasından geldikten sonra 30 dk oda ısısında beklenir ve sonrasında lökosit filtresiyle setlenir. Eğer kan bankasından gelen ERTde filtre edilmiş kan yazan kırmızı bir etiket bulunuyorsa kan setiyle setlenmelidir. Eritrosit süspansiyonu 2-4 st/Ünite olacak şekilde infüzyon edilir.  Kullanılan kandan geriye kanal ERT tarih ve saat yazılarak herhangi bir reaksiyonda test edilmek amacıyla 24 saat buzdolabında saklanır. Saklanan ERT asla kullanılmaz ve 24 saat geçince imha edilir.

TDP, kan bankasından geldikten sonra ya musluk suyu altında tutulur ya da oda ısısında bekletilir ve böylece erimesi sağlanır. TDP kan setiyle setlenmelidir ve 30-45 dk/Ünite şeklinde infüzyon edilmelidir. Setlenen taze donmuş plazma buzdolabında (2-6 ) 6 saat muhafaza edilebilir. Kalan TDP 24 saat boyunca herhangi bir reaksiyonda test edilmek amacıyla saklanmalıdır.

Trombosit, kan bankasından geldikten sonra hemen transfüzyon başlatılmalıdır. Kan seti veya Trombosit filtresi ile setlenebilir. 30-45 dk/Ünite olarak infüzyon sağlanmalıdır. Kullanılmayan Trombosit saklanmaz ve imha edilir.

IVIG temini mor reçete ile eczaneden yapılır ve buzdolabının kapağında saklanır. Sulandırılmadan kullanılan intravenöz immunglobulin buzdolabında 6- 8 saat muhafaza edilebilir. Sulandırılıp kullanılan IVIG ise kullanıldıktan sonra imha edilir.

Albumin de IVIG gibi eczaneden mor reçete ile alınır ve buzdolabı kapağında saklanır. Sulandırılmadan kullanılan albumin buzdolabında 8 saat muhafaza edilebilir. Sulandırılıp kullanılan albumin ise kullanıldıktan sonra imha edilir.

Yenidoğanda Kan ve Kan Ürünleri Transfüzyonu Hemşirelik Bakım Planı

  • Kan ve kan ürünleri transfüzyonu işleminde eldiven takılır ve asepsi kurallarına uyulur.
  • Transfüzyon öncesinde anne ile bebek Rh ve ABO grupları kontrol edilmelidir.
  • Bebekten cross ve istem için 1cc kadar kan alınır ve hem hemogram hem düz tüpe konulur.
  • Hemogram tüpü ile kan istem kağıdı kan bankasına götürülür, düz tüpe konulan kan ise hasta başı cross için kullanılır.
  • Kan bankasının gönderdiği kan ürününde yazan hasta adı, kan no, kan grubu, cross işlemleri, son kullanma tarihi ve torbanın kalitesi hemşire tarafından kontrol edilir. 2 adet transfer ve transfüzyon izlem formu doldurulur ve iki hemşire ile birlikte kontrol edilip imzalanır.
  • Cross işlemi doktor ile beraber yapılmalıdır.
  • Bebeğin transfüzyon öncesine, transfüzyon başladığında ve ilk 15 dakikasında ateş, nabız, kan basıncı ve sıvı dengesi takip edilir. Her saat başı ve transfüzyon sonunda işlem tekrarlanır.
  • Herhangi bir reaksiyonda transfüzyon hemen sonlandırılır ve doktora haber verilir.
  • Kan ürünleri reaksiyon formu doldurulup kan bankasına gönderilir.
  • Kan transfüzyonu öncesi sıvı tedavisi durdurulur.
  • Transfüzyon işlemi için ayrı damar yolu tercih edilmelidir.
  • Transfüzyonlar arasında en az 8 saat geçmelidir.
  • İşlem sonrası hasta başındaki cross defterine hastanın ismi, kan grubu, kan numarası, miktar ve saati, ilgili doktor ve hemşire adları yazılmalı ve imzalanmalıdır.

Funda Nur Emanet

Funda Nur EMANET 1995 yılında İstanbul’da doğdu. 2013 yılında Gaziosmanpaşa Mevlana Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde üniversite eğitimine başladı. Halen eğitimine devam ettiği Marmara Üniversitesi’nde 4. Sınıf öğrencisidir. İkinci üniversite programı adı altında Anadolu Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümünde öğrenim görmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu