Yenidoğan Hemşirelik Bakım Planları

Yenidoğan Hipotermik Bebek ve Hemşirelik Bakımı

Yenidoğan Hipotermik Nedir?

Doğum öncesi bebeğin vücut ısısı annesinin vücut ısısından daha fazladır. Doğum sonrası, bebeğin bulunduğu ortam doğum öncesi bulunduğu ortama göre biraz soğuk olur. Bundan dolayı ani ısı kaybına karşı bebeğin vücut ısısını korumak amacıyla tedbirler alınır. Yapılan uygulamalara rağmen bebeğin vücut ısısı 2,6 °C ye varan kayıplar yaşanabilir. Bu durum bebekte solunum sıkıntısı ve oksijen yetersizliği gibi birçok soruna neden olabilir. Yenidoğan ısısı normal şartlarda 36,4-37,4 °C (koltuk altı)  iken hipotermik yenidoğan ısısı 36,5 °C altında olur. 32° C altı olduğu durumlar ciddi hipotermi olarak kabul edilir.

Yenidoğan Hipotermik Bebek Hemşirelik Bakım Planı

  • Bebeğin ısı kaybını önlemeye yönelik ortam düzenlenir.
  • Bebeğin hızlı ısıtılması durumunda meydana gelecek sorunlar göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Vücut ısısı 32° C den düşük, 1200 gr dan düşük ağırlıklı ve 28 haftadan küçük bebeklerin vücut ısısı saatte 0,6° C den hızlı ısıtılmamalıdır. Diğer bebeklerin ise vücut ısısı 0,5-1 °C den hızlı ısıtılmamalıdır.
  • Sadece bebeğin bulunduğu ortamın ısıtılması yeterli değildir. Bebeğin hemen üzerinden küvöz içindeki hava ölçülerek doğru sonuca ulaşılabilir. Vücut ısısı 35 °C nin altında olan bebeklerin 36° C lik havada bulunması yeterli olur.
  • Küvöz duvarları soğuk ile temastan korunur ve ısı kayıpları önlenir.
  • Bebekte apne meydana gelirse ısıtma işlemi yavaşlatılmalıdır.
  • Aşırı ısınma ile damarlarda vazodilatasyon meydana gelebilir ve buna bağlı hipotansiyon oluşabilir. Bu durum unutulmamalı dikkat edilmelidir.
  • Küvöz içindeki havanın ısısı 38° C olduğu halde bebek istenen ısıda değil ise nem %80’e çıkartılmalı ve buna ek olarak bebek streç ile sarılmalıdır.

Funda Nur Emanet

Funda Nur EMANET 1995 yılında İstanbul’da doğdu. 2013 yılında Gaziosmanpaşa Mevlana Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde üniversite eğitimine başladı. Halen eğitimine devam ettiği Marmara Üniversitesi’nde 4. Sınıf öğrencisidir. İkinci üniversite programı adı altında Anadolu Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümünde öğrenim görmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu