Yenidoğan Hemşirelik Bakım Planları

Yenidoğan Hipertermik Bebek ve Hemşirelik Bakımı

Yenidoğan Hipertermik Nedir?

Yenidoğanlarda vücut ısısı korunması önemli bir durumdur. Daha çok doğum esnasında ve doğumdan sonraki ilk günlerde ısı kontrolü yapmak gerekir. Yenidoğanın normal vücut ısısı 36,5-37,5 °C civarındadır. 37, 2 °C olması ateşin yükseldiği anlamına gelir. Ateş 38 ° C olduğunda ise tehlikeli olmaya başlar.42 °C den fazla olması nörolojik sorunlara neden olur.

Yenidoğanlarda hipertermi durumu yalnızca enfeksiyon veya inflamasyon durumlarında ortaya çıkmaz. Bebeğin aşırı sıcak ortamda bulunması, kalın giydirilmesi, aşırı örtülmesi, sobanın yakınlarında bulunması ya da beslenme yetersizliği gibi durumlar da bebeğin ateşinin yükselmesine sebep olur.  Hipertermik bebekte su kaybı olur ve dehidratasyon meydana gelir. Bu yüzden bebeğin ateşi yükseldiğinde hidrasyon durumu değerlendirilmelidir.

Yenidoğan Hipertermik Bebek Hemşirelik Bakımı

yenidogan-hipertermik-bebek

  • Bebek ısı kaynağından uzaklaştırılmalı ya da ısı kaynağının ısısı düşürülmelidir.
  • Ortam uygunsa bebeğin giysileri çıkarılır ve sadece iç çamaşırları bırakılır.
  • Aksiller, femoral ve popliteal bölgelere ıslak bez konularak ılık uygulama yapılır. Suyun sıcaklığı 29-32°C civarında olmalı çok soğuk olmamalıdır. Asla su alkol ile karıştırılmamalıdır.
  • Islak bezler kurumaya başladıkça ıslatılıp tekrar konulmalıdır.
  • Bebeğin ateşi1-2°C düştükten sonra ılık uyulma sonlandırılır.
  • Ateşi ciddi yüksek olan bebeklere ılık banyo yaptırılır.
  • Doktorun önerdiği ateş düşürücüler oral ya da rektal yoldan bebeğe verilir.

Funda Nur Emanet

Funda Nur EMANET 1995 yılında İstanbul’da doğdu. 2013 yılında Gaziosmanpaşa Mevlana Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde üniversite eğitimine başladı. Halen eğitimine devam ettiği Marmara Üniversitesi’nde 4. Sınıf öğrencisidir. İkinci üniversite programı adı altında Anadolu Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümünde öğrenim görmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu