Yenidoğan Hemşirelik Bakım Planları

Yenidoğan Bebeklerde Oral Beslenme ve Hemşirelik Bakımı

Yenidoğan Bebeklerde Oral Beslenme ve Hemşirelik Bakımı

32.Gestasyon haftasını doldurup dünyaya gelen bebekler, emme ve yutma refleksleri gelişmişse oral yoldan beslenir. Yenidoğan bebek enteral beslenmeye başlamaksızın direk oral yolla beslenecekse; ilk olarak günde 1 defa, sonra günde 2 defa, son olarak günde 3 defa oral yolla beslenir ve bunu tolere edebiliyorsa tamamen oral beslenmeye geçilir.

Oral beslenmede steril biberon ve 20 dakika kaynayıp ılımış su kullanılmalıdır. Her 30cc su için 1 ölçek mama konularak mama hazırlanmalıdır.

Önceden buzluğa konulan donmuş anne sütleri ise oda ısısında ya da ılık su içerisinde eriyip ılık hale gelinceye kadar bekletilir ve hazır hale gelen anne sütü bebeğe verilir. Eriyen anne sütü tekrar dondurucu bölümüne konulmamalıdır fakat buzdolabında 24 saat korunabilmektedir.

Anne sütünü zenginleştirmek için doktor tavsiyesi üzerine Eoprotin hazırlanır ve bebek 2 haftalık olduktan sonra süt ile birlikte bebeğe verilir. 34 haftayı doldurmamış bebeklerin 30 cc anne sütüne 1 ölçek Eoprotin ilave edilerek beslenmesi sağlanır. Bebek taburcu olana kadar süte Eoprotin katılması devam edilir. Eoprotin içeren anne sütleri 24 saatte tüketilmeli ve buzdolabında korunmalıdır.

  • Beslenmeye başlamadan önce eller mutlaka antiseptik solüsyonlarla temizlenmeli ve güzelce kurulanmalıdır.
  • Kuvöz kapağını tam açmaya gerek yoktur, öndeki ufak kapakları kullanarak bebeğin beslenmesi sağlanmalıdır.
  • Bebeğin başı boynundan desteklenmelidir.
  • Biberonun baş kısmı dilinin arka kısmına yerleştirilerek beslenme sağlanmalıdır. Biberon başı mama ile dolu olmalı ve bebek emerken biberon ileri geri hareket ettirilmemelidir.
  • Beslenme esnasında en az 3 defa ara verilmeli ve her arada bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
  • Beslenme işlemi bittikten sonra bebeğin başı hafif yükseltilmeli ve mutlaka sağ yan pozisyona çevrilmelidir.
  • Doktor farklı bir istekte bulunmadığı sürece yenidoğan bebekler 3 saatte bir beslenmelidir.
  • Her beslenme işlemi sonrası bebeğin bir sorun yaşayıp yaşamadığı, ne kadar miktarda mama aldığı hemşire gözlem formuna not edilmelidir.
  • Ağız bakımı planlanan bebeklere beslenmeden yarım saat sonra uygulanmalıdır.
  • Mama ile karışan ilaçlar beslenme saatlerinde verilebilir fakat demir içerikli ilaçların beslenme saatinden yarım saat önce verilmesi daha uygundur.

Funda Nur Emanet

Funda Nur EMANET 1995 yılında İstanbul’da doğdu. 2013 yılında Gaziosmanpaşa Mevlana Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde üniversite eğitimine başladı. Halen eğitimine devam ettiği Marmara Üniversitesi’nde 4. Sınıf öğrencisidir. İkinci üniversite programı adı altında Anadolu Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümünde öğrenim görmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu