Talasemi Hemşirelikk Bakım Planı
Talasemi diğer adıyla Akdeniz Anemisi olarak da bilinmektedir. Ülkemizde sık olarak görülen aileden geçişli kalıtsal bir anemi çeşididir. Hemoglobin zincirinde bozukluk olması sonucu dayanıksız hemoglobinler oluşur. Bunun sonucunda dayanıksız hemoglobinler birikerek eritropoeze ve hemolize neden olabilirler. Hemoglobinin yapısında bozukluk veya yetersizlik olması sonucu dokulara yeteri kadar oksijen gidemez ve oksijen azalmasına bağlı olarak solukluk, halsizlik, çarpıntı, gelişme geriliği görülebilir. Şiddetine göre majör ve minör çeşidi vardır.
Talasemi belirtileri
- Solukluk
- Çarpıntı
- Yorulma
- Karın büyümesi
- Gelişme geriliği
- Halsizlik
- Çabuk yorulma
- Dalak ve karaciğerde büyüme
- İştah kaybı
- Elmacık kemikleri daha belirgin hale gelir.
Talasemi nedenleri
Anne ve ya baba da ya da her ikisinde hastalık geninin bulunmasıdır.
Talasemi tanı ve tedavisi
Tanısı;
- Hemogram
- Hemoglobin elektroforezi
Tedavisi;
Toplumsal eğitim, genetik danışmanlık, taşıyıcıların taranması, doğum öncesi tanı yöntemleri korunma açısından oldukça önemlidir. Aralıklı olarak ve gerektikçe kan nakli yapılır. Gerekli durumlarda ilaç tedavisi uygulanır.
Talasemi ve hemşirelik bakımı
- Hastaya ve ailesine durumun önemi ve hastalığın sebebi açıklanmalıdır.
- Hastalara kan nakli yapmadan önce amacı, etkileri ve yan etkilerinin neler olabileceği açıklanarak yapılmalıdır.
- Kan nakli sonucunda demir birikimi olan hastalarda demir birikimini gidermek için ilaç verilmesi gerekebilir. Böyle durumlarda hastaya ilacın ne için uygulandığı açıklanmalıdır.
- Talasemi minörlü hastalarda tedavi gerekli değildir. Vücut normal hemoglobindeki azalmaya alışmıştır.
- Demir birikiminin önemli olduğu ve kalp, karaciğer olmak üzere birçok organa zarar verebileceği hastalara açıklanmalı ve tedaviye uyumları sağlanmalıdır.