Haberler

Savaş hemşireleri, yaşadıklarını anlattı

Savaşlar ve Hemşireler”… Geçtiğimiz yıl Ege Üniversitesi’nde yapılan kongrenin konu başlığı…

Bu kongrenin konusu, Kıbrıs arşivlerindeki bir eksikliğin de giderilmesini sağladı… Fatma Çeki’nin araştırmaları ve röportajlarıyla ortaya çıkan çalışma, 1963-1974 yılları arasında Kıbrıs’taki savaşta görev alan hemşireleri, yaşadıkları zorlukları, verdikleri yaşam mücadelesini kayıt altına aldı.

19 yıldır hemşirelik yapan Çeki’nin yüksek lisans yaparken gerçekleştirdiği bu çalışma önce kongrede sunuldu ardından “Kıbrıs’ın Mücahit Hemşireleri” adıyla kitaplaştırıldı.

Çeki, 28 savaş hemşiresi ve iki yaralı mücahidi kitabında konu aldı.

Hocası Prof. Dr. Fatma Sevgi Hatipoğlu’nun açtığı kapıyla kitabını Kalkedon Yayınevi aracılığıyla yayımlayan Çeki, kitabını Türkiye’de ve ülkemizde aynı anda okurlarla buluşturdu. Editörlüğünü Prof. Dr. Fatma Sevgi Hatipoğlu’nun üstlendiği eser, fotoğraflarla desteklendi.

“Hemşirelik mesleğini yüceltmek için bu mesleği seçtim”

Fatma Çeki, 19 Mayıs Üniversitesi’nde hemşirelik bölümünü okudu, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde de 3.5 yıl çalıştı.

Evlendikten sonra Kıbrıs’a yerleşen Çeki, 2000 yılından beri Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin ameliyathane bölümünde hemşire olarak görev yapıyor.

Çeki, iş arkadaşları ve kız kardeşinin kendisini ikna etmesi üzerinde Lefke Avrupa Üniversitesi’nde (LAÜ) yüksek lisans yapmaya başladı. 2015 yılında Hemşirelik Yüksek Lisansı’na başlayan Çeki, ilk derste hocasının “neden hemşirelik mesleğini seçtiniz?” sorusuna “kendini mesleki açıdan geliştirmek” ve “iyi bir ameliyat hemşiresi olabilmek” cevabını verdiğini belirtti.

Çeki, derslerin derinliğine indikçe, öğrenip uyguladıkça, fikir ve görüşlerinin değiştiğini ifade ederek “Bugün aynı soruyu sorsalar, cevabım sadece kendimi geliştirmek olmazdı. Bu yolda yürüyen arkadaşlarımla bilgi alışverişi yapmak, hemşirelik mesleğini yüceltmek, çevremi aydınlatmak, eksiklerimizi gidermek, deyim yerindeyse yeni Florence Nightingale’lerin yetişmesine yardımcı olmak yolunda ilerlemek istediğimi söylerdim” dedi.

Araştırma ödevi

Hemşire Fatma Çeki, yeniden okullu olmanın heyecanını yaşarken günden güne yeni tecrübeler ve yeni bilgiler edindi. Çeki, “Kıbrıs’ın Mücahit Hemşireleri” isimli kitabının ortaya çıkma serüveninin aslında bir ödev konusu olduğunu, araştırdıkça ortaya çıkan bilgilerin kitabın oluşmasını sağladığını söyledi.

Çeki, kitabın editörü Prof. Dr. Sevgi Hatipoğlu’nun bir gün derste, Ege Üniversitesi’nde gerçekleşecek “Savaşlar ve Hemşireler” isimli kongrede sunulmak üzere bir bildiri hazırlanmasını istediğini, bu konuda Kıbrıs’la ilgili yazılı hiçbir belge olmadığından, araştırılmasını ödev olarak verdiğini belirtti.

1963-1974 yılları arasında Kıbrıs’ta Rumlar ve Türkler arasında yaşanan savaşta görev alan hemşireleri araştırıp, ne gibi zorluklar yaşadıklarını, verdikleri yaşam mücadelesini, yaralılara yaptıkları bakımlar hakkında yapılacak araştırma için kolları sıvayan Fatma Çeki, o dönemde görev yapan hemşirelerin kimler olduğunu öğrenmeye çalıştı.

Çeki, “Deyim yerindeyse, 7 düvele bu ödevi duyurdum. Çevremdeki insanlar, tanıdıklarım sayesinde birkaç isme ulaştım ve arkası geldi” dedi.

“Hepsi yaşayan birer tarih”

Çeki, araştırma sonucu elde ettiği bilgiler doğrultusunda savaş hemşireleriyle görüşmeye başladı.
28 mücahit hemşirenin birbirinden ilginç deneyimlerini dinleyen ve kaleme alan Çeki, ilk söyleşiyi mücahit hemşire Fatma Ali Arabacı’yla yaptığını belirtti.

Mücahit hemşireleri evlerinde ziyaret eden Çeki, anlatılanlar karşısında çok duygulandığını, o yıllarda verilen mücadeleyi daha iyi anladığını söyledi. Çeki, görüştüğü tüm hemşireler için “hepsi birer yaşayan tarih” değerlendirmesinde bulundu.

Gerçekleştirdiği söyleşileri, yazıya döküp hocası Prof Dr. Sevgi Hatipoğlu’na gönderen Çeki, kitap fikrinin röportaj yapılan mücahit hemşire sayısı arttıkça ortaya çıktığını söyledi.

Çeki, hocasının önerisiyle Ege Üniversitesi’nde yapılacak “Savaş ve Hemşirelik” kongresi için Kıbrıs’taki savaş hemşirelerinden dinlendiklerinden oluşan bir bildiri hazırladı.

Çeki, kongreye yalnız gitmedi… Söyleşi için tanıştığı savaş hemşiresi Emel Akgönül’le İzmir’e gitti

Kongrede her konuşmacıya 15 dakikalık konuşma süresi tanınırken, kendisi ve Emel Akgönül’ün kürsüde yaklaşık 40-45 dakika konuşma yaptığını anlatan Çeki, sunum sırasında herkesin kendilerini dikkatle dinlediğini, salondan tek bir ses dahi çıkmadığını belirtti. Çeki, sunumları bittiğinde herkesin gözü yaşlı, kendilerini ayakta alkışladığını ifade ederek o gün duyduğu gururu unutamadığını söyledi.

Kongre dönüşü araştırmalarına devam eden Çeki, toplamda 28 savaş hemşiresine ve iki de yaralı mücahide ulaştı.

Anlatılanlar arşiv değerinde

Fatma Çeki, savaş hemşirelerinin anlattıklarından çok etkilendi. Herkesin anlattıklarının ayrı ayrı kitap olacak

nitelikte yaşanmışlık içerdiğini belirten Çeki, hemşirelerin çoğunun savaş yıllarında yaşanan psikolojiyi hala taşıdığını söyledi.

Çeki, hemşirelerin savaş olabileceği korkusunu yaşadıklarını ancak hepsinin de “bugün yine savaş olsa, yine yaralılara yardım etmek için görevimizin başında oluruz” dediklerini belirtti.

Fatma Çeki, geleceğin sağlam temeller üstüne kurulması için geçmişte yaşananların bilinmesi gerektiğini ifade ederek kitabın arşiv niteliğinde olduğunu söyledi.

“Kıbrıs’ın Mücahit Hemşireleri” isimli kitabın, Türkiye ve yurt dışında da tanıtı için fuarlara katılacağını belirten Çeki, tarihimizle ilgili bilgileri paylaşmak istediğini ifade etti.

Kaynak: Kibrisgazetesi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu