Regl Dönemi Hakkında Yanlış Bilinen Bilgiler
Her sağlı kadın menopoz sürecine girene kadar her ayın belirli günlerinde adet döngüsünü tecrübe etmektedir. Regl dönemleri ile ilgili sunulan bilgiler kadınların bu dönemleri daha rahat geçirmelerini sağlayabilir. Fakat regl dönemi ile ilgili her verilen bilgide ne yazık ki doğru değildir. Regl dönemi ile ilgili kulaklara çalınan yanlış bilgileri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
1. Regl döneminde duş almak veya ağrı kesici kullanmak regli sürecini kesintiye uğratır.
Duş almak kesinlikle regli sürecini kesintiye uğratmaz. Aksine rahatlatan bir uygulama olacağı için kadının daha rahat bir süreç geçirmesini sağlayabilir. Bunun yanı sıra adet döneminde hijyene ekstra dikkat edilmesi gerektiği için bu adımda da duş yararlı bir uygulama olacaktır. Ağrı kesici kullanmak kanama miktarında azalma yapabilir. Fakat regli döneminde ağrı kesici kullanmak zararlı değildir
2. Adet döngüsünün düzensizleşmesi kesinlikle hastalığın belirtisidir.
Bazı hastalıklar adet döngüsünde düzensizliğe neden olabilir. Fakat her adet düzensizliği hastalık belirtisi olamaz. Stres, kullanılan ilaçlar, beslenme düzeninde farklılık yaşamak veya mevsim değişiklikleri de adet düzensizliğine sebebiyet verebilmektedir. 10 Maddede Adet Gecikmesi Nedenleri
3. Adet görme en az 5 veya 6 gün sürmelidir.
Regli kişisel bir oluşumdur ve kanama süresi kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. 2 gün ile 8 gün arasında süren kanama periyotları normal kabul edilen sınır aralığıdır.
4. Regli döneminde su torbası kullanmak ağrıyı azaltmaz.
Sıcak uygulama o bölgedeki kan dolaşımını hızlandırdığı için adet döneminde sıcak su torbası kullanmak rahatlamak adına yararlı bir uygulama olacaktır.
5. Adet döneminde saç boyatmak veya diş tedavisi gibi uygulamalar yapılmaz.
Regli kadınların hayatında bir engel kaynağı değildir. Doğal bir süreçtir ve normal günlük hayattan tek farkı ağrılı anlar yaşamak belki birazda fazla stres teşkil etmesidir. Bunun dışında regli hormonal dalgalanmaların yaşandığı bir dönem olduğu için kişi daha hassas ve alerjik reaksiyonlara yatkın bir halde olacaktır. Kişi kendi sınırlarını bildiği sürece istediği her aktiviteyi gerçekleştirebilir.
6. Kadınlar regli dönemlerinde spor yapamaz.
Yukarıda da bahsedildiği üzere regli doğal bir süreçtir ve normal bir günden farksızdır. Bu sebeple kadınlar regli dönemlerinde istedikleri her sporu yapabilir. Hatta sporun regli döneminde yaşanılan ağrıları azalttığı da öne sürülen doğru bilgiler arasındadır.
7. Regli döneminde denize veya havuza girilmez.
Regli döneminde yüzmenin diğer spor dallarında da olduğu gibi hiçbir zararı yoktur. Yani üzmek regli döneminde kanama miktarını azaltmaz ve kanamayı kesmez. Bu dönemde yaşanan ağrıları arttırmaz. Aksine rahatlatıcı bir özelliği vardır. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken tek şey kişisel hijyeni iyi koruyabilmektir. Çünkü regl döneminde kadın vücudu enfeksiyona karışı daha açıktır. Tüm hijyen önlemleri alındıktan sonra regli döneminde yüzmenin hiçbir zararı yoktur.
8. Tampon kullanmak sağlıksız bir uygulamadır.
Tamponlar adet kanını emmek üzere tasarlanmıştır. Yani tampon kullanmak regli sürecini kesintiye uğratmaz. Eğer tampon doğru yerleştirilmişse sızını yapmaz. Ama tampon kanamayı da engellemez. Dolan tamponu vakitlice değiştirip hijyen kurallarına uyulursa tampon kullanımının hiçbir sakıncası yoktur.
9. Regli döneminde ağrı yaşamak tamamen psikolojik bir olaydır.
Regli döneminde yaşanan ağrıların temelinde kesinlikle fizyolojik olaylar vardır. Bu ağrıları tamamı ile psikolojik sebeplere bağlamak doğru olmayacaktır. Adet döneminde rahim sürekli kasılma hareketleri yapar ve bu kasılmalar kadınlarda ağrı hissi oluşturur. Kistler veya spiral gibi rahme yerleştirilen araçlarda bazen ağrıya sebep olabilir. Bunlar tedavi edilmesi gereken durumlardır.
10. Doğum eylemi gerçekleştiren kadınlarda regl dönemi ağrıları yaşanmaz.
Her kadınının fizyolojik ve hormonal düzenleri farklılık göstereceği için kesin bilgi vermek doğru olmaz. Ama genel olarak doğum yapan kadınlarda doğum sonrası görülen regl dönemlerinde ağrıların zamanla azaldığı gözlemlenmiştir. Hatta emzirme süresinin artması veya doğum eyleminin birden fazla yapılması da adet ağrılarını genel olarak azaltan durumlardır.
11. Kadınlar adet dönemlerinde gebe kalamaz.
Adet döneminde gebe kalmak imkânsızdır diye bir bilgi vermek doğru olmaz. Çünkü bir ihtimalde olsa adet döneminde gebe kalma olabilecek bir durumdur. Kadınlarda yumurtlama adet döneminden genel olarak 2 hafta önce gerçekleşen bir olaydır. Fakat bazı durumlarda bu yumurtalama erken gerçekleşebilir. Spermlerinde vajina içerisinde 3 gün canlı kalabileceği göz önünde tutulursa adet döneminde küçük bir ihtimalde olsa korunmasız cinsel ilişki ile gebe kalmak mümkün olabilir.
12. Regl döneminde cinsel ilişki yaşamak kısırlığa sebep olur.
Regli döneminde kadın vücudu hormonal dalgalanmalardan kaynaklı enfeksiyona açık hale gelir. Kadının partnerinde enfeksiyon varlığı söz konusu ise bu enfeksiyonun kadının vücuduna hızlı bir şekilde yayılması oldukça olası bir durumdur. Yayılabilecek bu enfeksiyonlar tüplere veya yumurtalıklara kadar ilerleyebilirse bu durum kısırlığa sebebiyet verebilir. Regli dönemlerinde kondomun uygun kullanımı ile cinsel ilişkiye girmek enfeksiyonu da önleyebileceğinden herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
13. Regl dönemindeki atılan kan pistir.
Adet kanının pis kan olduğu da bilinen en büyük yanlış bilgiler arasındadır. Çünkü adet kanı yoğundur ve zaman zamanda pıhtı şeklindedir. Bu görünümde adet kanının pis olduğuna dair ön yargı oluşturmaktadır. Adet kanı aslında rahim duvarının dökülmesi ile gerçekleşen bir oluşumdur. Yani adet kanı aslında steril bir alandan çıkan oluşumdur. Daha örneklendirerek düşünmek gerekirse rahim duvarı dökülmeden önce eğer bir döllenme gerçeklemiş olsaydı o ortamda bir bebek gelişecek ve büyüyecekti. Bu gerçek bile adet kanının pis olmadığını gösteren somut örneklerdendir. Sonuç olarak adet kanı kesinlikle pis kan değil