Mol Gebelik ve Hemşirelik Bakımı
Mol gebelik, mol hidatiform: Fertilizasyondan sonra gerçekleşen süreçlerde hüzreler iki gruba ayrılır. Ebriyobalstik hücreler embriyoyu, trofoblastik hücreler amniyotik zar, plasenta vb. oluşturur. Mol gebelik trofoblastik hücre sayısının hızla artması sonucu görülen bir durumdur. Halk arasında yalancı gebelik olarakda isimlendirilir. Bu hastalıda koriyon villuslar ödemli, kistik, damarsız ve şeffaf, üzüm salkımı gibi asılan keselere dönüşürler. Mol gebelik ve hemşirelik bakımıyla ilgili bilgi almak için yazımıza göz atabilirsiniz.
Mol gebelik ikiye ayrılır:
Kompleyt Mol: Koryonik villilerde yaygın hiperplastik, ödemli ve avasküler alanlar mevcuttur. Embriyo/fetüs ve amniyotik kese yoktur. Patoloji daha çok ovadadır. Genetik özelliği taşımayan boş ova söz konusudur. 46xx kromozomların tümü babaya aittir.
Parsiyel Mol: Koryonik villilerde yer yer hiper plastik, ödemli ve avasküler alanlar mevcuttur. Genellikle bir çok konjenital anomali ile birliktedir. Vakaların birçoğunda genetik yapı triploid özellige sahiptir (69xxx ya da 69xxy).
Mol gebelik (Mol hidatiform) belirtileri:
Gebeliğin erken döneminde (4-12 hf.) görülen kanamalardır. Kanama genellikle koyu renklidir. Anemi vardır, hidrofik veziküller düşebilir. Bu kanamanın olduğu gebeliklerde uterus normalden daha büyük palpe edilir. Fetal kalp atmaz. HCG serumda yüksek düzeyde bulunur. Hiperemezis gravidarum görülür. İkinci trimestere kadar devam ederse gebelik hipertansiyonu görülme olasılığı yüksektir. Ultrasonda 6.ve 8.haftalarda büyümüş veziküler villiler tanımlanabilir.
Mol Gebelik Komplikasyonları
Anemi, hipertroidizm, infeksiyon, yaygın intra vasküler koagülasyon, akciğerlerde embolizasyon, overlerde taka lutein kisti.
Mol Gebelik Tedavisi ve Hemşirelik Bakımı
Aspirasyon küretajla uterin kavite tamamen boşaltılır.
16.gebelik haftasından daha büyük bir gebelik varsa kürtaj yapılır.
Eğer kadının durumu uygunsa histerektomi (rahmin çıkarılması) yapılabilir. Çünkü % 5 oranında kanserleşme olasılığı vardır. Hemşire hastanın pre-op ve post op bakımında rol alır.
Uterin kaviteden boşaltılmasından sonra izlem;
Haftalık B-HCG takibi yapılır. Normale dönene kadar devam edilir. Normal düzeyden 2-4 hafta sonra human corionik gonadatrop horman (HCG) düzeyi kontrol edilir. 6 ay bir yıl boyunca her ay B-HCG takibi devam eder.
Kadının bir süre gebe kalmaması gerekir. Hastaya etkili kontraseptif yöntem önerilir.
Hasta soru sorması konusunda cesaretlendirilir, hastalığı hakkında bilgi verilir.
Hayatı bulguları izlenir.