Haberler

Mahalle Arasında Hemşire Mucizesi

İzmir’de yaşayan 24 yıllık hemşire Özgül Gedikli, yeni taşındığı Buca Gediz semtinde, zamanlarının çoğunu sokakta geçiren, uyuşturucu kullanmaya meyilli, suça karışmış veya aileleri dağınık, eğitimsiz çocukları fark etti. Kardeşi de uzun süre uyuşturucu tedavisi gören ve bu sorunun getirdiği zorlukları yakından yaşayan Gedikli, çocukları sokaktan uzak tutmak için harekete geçmeye karar verdi. Önce bir top alıp sokakta futbol oynayarak çocuklarla iletişimini sağlayan Gedikli, çocuklardaki değişimi görünce Çovak Gençlik Spor ve Sanat Kulübü’nü hayata geçirdi.

“Yaşamın her neresinde olursak olalım, her kim olursak olalım. Biz çocuklar, geleceğin aynasıyız” düşüncesiyle yola çıktığını söyleyen Gedikli’nin kurduğu kulüp, kısa zamanda büyük ilgi gördü. Çocukların birbirlerine anlatmalarıyla ilçedeki uzak mahallelerden de çocuklar kulübe üye olmaya ve aktivitelere katılmaya başladı. Çocukların ailelerinin de destek vermesiyle kulübün üye sayısı 600’e ulaştı.

Gedikli, kendi bütçesi ve mahalle esnafının desteklediği kulübün bünyesinde oluşturulan basketbol, masa tenisi, santranç ve tiyatro dalları, çocukların hayatlarının değişmesine neden olduğunu, çocukların, arkadaş ortamlarının genişlediğini, katıldıkları aktivitelerden aldıkları keyifle yaşama bakışlarının değiştiğini söylüyor.

“Artık hedefleri var”

Gedikli’ye göre, sokaktan kurtardığı çocukların artık hedefleri var:

“Yaşları 5 ile 18 arasında değişen çocukların arasında, hiperaktif, otizmli, suça karışmış, uyuşturucuya meyilli, aileleri dağınık olanlar ve okula gitmeyenler bile var. Önce sokakta futbolla iletişimimi kurdum. Onlar benden, bende onlardan birşeyler öğrenmeye başladı. Meraklarını ve değişimlerini görünce kulüp olmaya karar verdim. Kısa sürede de sayı çoğaldı.

Aileleri de destek vermeye başladı. Şimdi, hep beraber sanat ve spor dallarıyla ilgileniyorlar. Kendilerini yıldız gibi hissediyorlar. Daha rahat kendilerini ifade edebiliyorlar. Sosyal yaşamlada ilgilenmeye başladılar, meslek sahibi olmak için hedefler ortaya koymaya başladılar. Ne kadar çocuğu sokaktan kurtarırsam o kadar mutlu oluyorum.”

“Antrenman yeri sorun”

Gedikli, kulüp olarak geldikleri seviyede, kız çocuk küçük yaşta evlendirilmesinin ve çocukların çalışmak zorunda bırakılmasının da önüne geçtiklerini belirtiyor. Okulların açık olduğu dönemde yaptıkları antrenmanlara ilginin büyük olduğunu söyleyen Gedikli, bütçelerinin kısıtlı olması nedeniyle spor salonu sıkıntısı yaşadıklarını dile getiriyor:

“Kulüp olarak bütçemiz yok. Spor salonlarınada aylık ücret ödenmesi gerekiyor. En büyük zorluğumuz, sürekli çalışacak bir spor salonumuzun olmaması. Bu çocukların dağılmaması gerekiyor, onlara sahip çıkmak hepimizin görevi.”

“Çok memnunum”

Oğlu Mertcan Çelikarıs’ı kulübe getiren Senem Çelikarıs, “İçim daha artık” diyor. Çelikarıs, “Oğlumun zamanı sokakta geçiyordu. Kiminle arkadaştı bilmiyordum. Ama Özgül hoca, ona sahip çıkınca hayatımız değişti. Şimdi seve seve aktivitelere gönderiyorum. İyi, temiz arkadaşlıkları var. Çok memnunum” diyor.

Yine kulübün basketbol oyuncusu 15 yaşındaki Yusuf Gülenç ise, “Burada birçok arkadaş edindim. Zamanımız şimdi daha güzel geçiyor. Kötülüklerden, kötü alışkanlıklardan uzağız” diye konuştu.

İzmir genelindeki liselerarası yarışmada santranç şampiyonu olan Olcay Çolak, “Burada arkadaş çevremiz, hayata bakışımız değişti. Bu aktiviteler olmazsa herkes yine sokağa dönecek. Kulübümüzün desteklenip bunun önüne geçilmesi gerekir” dedi.

Kaynak: Al Jazeera

Bir Yorum

  1. Tebrik ediyorum sayin meslektasim. Bende gonullu olmak istiyorum. Fikirlerinizi paylasirsaniz sevinirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu