Hemşirelikte Uygulamalar

Kulağa ilaç Uygulama Özellikleri, Nedenleri, Uygulama Basamakları

Kulağa ilaç uygulama hastaya verilecek ilacın otik (kulak) yol ile uygulanmasıdır.

Kulağa Uygulanan İlaçların Özellikleri

  • Antibakteriyal
  • Antiiflamatuvar
  • Lokal anestezik

Kulağa ilaç Uygulama Nedenleri

  • Kulakta oluşan akıntıların tedavisinde
  • Dış kulak iltihaplarının tedavisinde
  • İç kulak iltihapların tedavisinde
  • Kulak ağrılarında
  • Kulak çınlamaları tedavisinde
  • Kulak enfeksiyonları tedavisinde
  • Dış kulakta oluşan kirin kıvamını azaltarak temizlemede
  • Kulakta lokal anestezi istendiğinde
  • Diğer acil durumlarda (kulağa böcek kaçmaları gibi)

Kulağa ilaç Uygulama Basamakları

  • Hastaya uygulanacak ilaç ve uygulama için gerekli olan malzemeler hazırlanır.
  • İlacı doğru kişiye uygulamak adına hasta bilekliğinden kimlik kontrolü yapılır. Hasta bilekliğinden yapılan kontrolden sonra bir de kişiye isim sorularak doğruluk teyit edilir.
  • Her işlem öncesinde olduğu gibi mutlaka eller yıkanır ve eldivenler giyilir.
  • Yapılacak işlem öncesinde hastaya bilgi verilir.
  • Eğer hastanın dış kulak yolunda akıntı var ise tampon yardımı ile dış kulak yolundaki akıntı temizlenir.
  • Hastaya verilecek ilacın sıcaklığına dikkat edilmelidir. Eğer ilaç soğuk ise muhakkak avuç içinde ısıtılarak hastaya uygulanmalıdır. Aksi taktirde hastada ağrı oluşumuna sebep olacaktır.
  • İlaç uygulaması yapılacak kulağın üst kısımda kalması adına hastadan sağlam kulağının üstüne doğru uzanması istenir.
  • Hasta dik pozisyonda ise kafasını sağlam kulak tarafına çevirmesi istenir.
  • Yeteri kadar ilaç uygulama yapılacak materyale çekilir. (ölçülü damlalık veya adaptörlü damlalık)
  • Eğer ilaç yetişkin bir hastaya uygulanacak ise kulak kepçesi önce yukarıya sonra geriye çekilerek uygulama yapılır.
  • Eğer ilaç çocuk veya bebek hastaya uygulanacak ise kulak kepçesi önce aşağıya sonrada geriye çekilerek uygulama yapılır.
  • Uygulama esnasında damlalığın herhangi bir yere temas etmemesine dikkat edilmelidir.
  • Uygulama esnasında uygulama yapılacak yolu daha net görebilmek için ışık kaynağı kullanılabilir.
  • Damlatma işlemi bittikten sonra kulak kepçesi bırakılmalıdır.
  • Damlatma işlemi bittikten sonra ilacın geri gelmemesi için hastanın yaklaşık 5 dakika aynı pozisyonda kalması gerekir. İlacın geri gelmesini engellemek adına tamponda kullanılabilir.
  • Kulağın dış kısmındaki kıkırdak yapıya hafifçe bastırılır.
  • Diğer kulağa da ilaç uygulaması yapılacak ise bu işlem diğer işlemden yaklaşık 5 dakika sonra gerçekleştirilmelidir.
  • Tüm uygulama bittikten sonra malzemeler toplanır ve tıbbı atıklar tıbbı atık kutusuna atılır.
  • Her işlem sonrası olduğu gibi eller muhakkak yıkanır.
  • Yapılan işlem kayıt edilir.
  • İlacın etkisini görebilmek adına hasta gözlemlenir.

Kulağa ilaç Uygulaması Yapıldıktan Sonra Oluşabilecek Komplikasyonlar

  • Ağrı
  • Vertigo
  • Bulantı

Büşra TEKİN

Büşra Tekin 1994 yılında Zonguldak’ta doğdu. 2012 yılında Zonguldak Kozlu Anadolu Lisesinden mezun oldu. 2012 yılında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünü kazanıp lisans eğitimine başladı. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünden 2016 tarihinde mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu