Gebelik

Kan Uyuşmazlığı Nedir?

Anne adayının RH (-) negatif, ve baba adayının Rh (+) pozitif olduğu durumlarda kan uyuşmazlığından söz edilir. Kan uyuşmazlığı nedir?  Ülkemizdeki çiftler arasında bu durum kan uyuşmazlığı olarak adlandırılır.

Rh uygunsuzluğu olan çiftlerde eğer bebeğin kan grubu Rh (+)  ise gebelikte kan uyuşmazlığın gebelik etkilenir.  Böyle bir gebelikte herhangi bir nedenle bebeğin kanı anne kanına karışırsa anne kanında antikor üretimi başlar. Az bir miktar kanın geçişi bile etkilenme için yeterlidir. Bebeğin RH (+) kan hücrelerine karşı anne kanı Rh (-) olduğu için anne kanında bebek kanına karşı antikorlar gelişir. Gelişen bu antikorlar ya var olan gebelikte ya da bir sonraki gebelikte bebeğin yaşamını tehlikeye sokar.

Bebeğin Kanı Hangi Durumlarda Anne Kanına Geçer?

  • Anne adayının yaşadığı karın travması,
  • Amniyosentez ve kordosentez gibi işlemler.
  • Kan transfüzyonu durumları,
  • Dış gebelik, düşük, düşük tehtidi ve kürtaj gibi durumlar.
  • Dekolman plasenta (bebeğin eşinin bebek doğmadan ayrılması)
  • Normal doğum ve sezeryan doğum.
  • Bebeğin eşinin rahim ağzına yerleşerek doğum yolunu kapattığı durumlar.

Tüm bu durumlarda bebeğin kanı anne kanına geçebilir ve hem o gebeliği hem de bir sonraki gebeliği riske sokabilecek antikor üretimine neden olabilir. İndirek coombs testi ile anne kanında bebe kanına karşı üretilen antikor seviyesi tespit edilir.

Anne kanında antikor üretimine engel olmak için Rhogam yapılması gerekir.

Rhogam Nedir?

Anne kanında bebeğin kanına karşı antikor üretilmesine engel olan Rh immun globlunidir. Gebelik sonlandıktan sonraki ilk 72 saat içinde kalçadan iğne şeklinde yapılır. Bebeğin kanı Rh (+) ise mutlaka yaptırılmalıdır. Bebeğin kanı Rh (-) ise yapılmaz.

Kan Uyuşmazlığı Bebeği Nasıl Etkiler?

Eğer anne kanında antikor üretimi oluşmuşsa bebek risk altındadır. Gebelik sırasında bu antikorlar bebeğe geçer ve bebeğin kan hücrelerini parçalamaya başlarlar. Bebeğin kan hücrelerinin aşırı parçalanması sonucunda bebekte kansızlık, kalp yetmezliği ve bebeğin ölümüne kadar gidebilen ağır bir tablo meydana geleblir.

Gebelik Düşük Ya Da Kürtajla Sonuçlanırsa Rhogam Yapılır Mı?

Yapılmalıdır. Çünki bebeğin kan grubu Rh (+) olabilir.  Bir sonraki gebelikte sorun yaşanmaması için Rhogam yapılmalıdır.

Anne adayı Rh (+) Baba adayı RH (-) ise kan uyuşmazlığından söz edilmez.

İndirek coombs Testi nedir?

Anne kanında bebe kanına karşı üretilen antikor seviyesini tespit eden testtir. Gebelik sırasında yapılır. Anne kanında antikor oluşmuş ise bebeğin etkilenmemesi için gebelikte bir takım tedaviler yapılır.

Kan Uyuşmazlığı Olan Çiftler Evlenebilir Mi?

Evlenmelerinde ve bebek yapmalarında engel herhangi bir durum yoktur.  Gebelik sırasında dikkatli takip bebeğe zarar verebilecek durumların erken tespiti ve tedavisi için önemlidir.

Büşra TEKİN

Büşra Tekin 1994 yılında Zonguldak’ta doğdu. 2012 yılında Zonguldak Kozlu Anadolu Lisesinden mezun oldu. 2012 yılında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünü kazanıp lisans eğitimine başladı. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünden 2016 tarihinde mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu