Hemşirelikte Uygulamalar

Kan Tahlili ve Kan Tüpleri

Eksi zamanlara oranlara günümüzde hastalık oranı her geçen gün artmakla beraber yeni hastalık türleri de gün yüzüne çıkmıştır. Bazı hastalıklar kişideki belirtilere göre tanılanabilse de artan hastalık sayısı ortak belirtilerin çıkmasına da neden olmuştur. Bu durumda ekstra bulguların araştırılmasına sebep sunmuştur. Bu sebeple hastaneye başvuran her kişide yapılan en önemli araştırma kan tahlilleridir.

Kan tahlili yaparken tahlilin cinsine göre bazı tüplere kan alınır ve bu tüpler içerisindeki kanlar laboratuvar ortamında test edilir. Kan almak için kullanılan tüplerin vakumlu olması ve tüp sayısı ne kadar fazla olursa olsun hastanın canını sürekli yakmamak işlemin pratikliliğini göstermektedir.

Kan Tüpleri

Tahlilin cinsine göre kan tüplerinin kapaklarının renkleri değişiklik göstermektedir. Bazı tüplerinde alt kısmında pıhtılaşmayı önleyen katkı maddesi bulunmaktadır.

  • Kırmızı Kapaklı Tüpler: Biyokimya testi için kullanılan tüptür. Kırmızı kapaklı tüple serumla plazmanın hızlı ayrılmasını sağlamaktadır.
  • Sarı Kapaklı Tüpler: Biyokimya testi için kullanılan tüptür. Kırımızı kapaklı tüpün harcinde içerinde jel kısmı bulunmaktadır. Sarı kapaklı tüple serumla plazmanın hızlı ayrılması sağlanmaktadır.
  • Mor Kapaklı Tüpler: Hemogram testi için kullanılan tüptür. Mor kapaklı tüpler hasta için tam kan sayımı istenildiğinde kullanılır.
  • Mavi Kapaklı Tüpler: Koagulasyon testi için kullanılan tüptür. Kanın pıhtılaşma durumunu ölçmek için kullanılır. Barkodda INR, APTT yazabilmektedir.
  • Gri Kapaklı Tüpler: Glikoz testi için kullanılan tüptür.
  • Siyah Kapaklı Tüpler: Sedimantasyon testi için kullanılan tüptür. Sedimantasyon hızını gösteren bir testtir.
  • Lacivert Kapaklı Tüpleri: Bakır, kurşun gibi elementleri test etmek için kullanılan tüptür.

Tüplerin bu çeşitliliğinin yanı sıra tahlillerde sıklıkla hemogram (mor kapaklı tüp), koagülasyon (mavi kapaklı tüp), biyokimya (kırmızı veya sarı kapaklı tüp) ve sedimantasyon (siyah kapaklı tüp) tüpleri kullanılmaktadır.

Kan Tüpleri Doldururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kan tüplerini doldururken hemogram sedimantasyon ve koagülasyon tüplerinde olduğu gibi max dolum çizgisine dikkat edilmelidir.
  • Hemogram ve koagülüsyon tüplerini doldurduktan sonra bir kez fazla sarsmadan alt üst etmeye dikkat edilmelidir.
  • Kan tüpleri vakumlu olduğu için max alabileceği kanı kendisi çekebilmektedir. Alabildiğinden fazla kan doldurmamak gerekir.
  • Kanı tüp içerisine doldururken hızlı bir şekilde boşaltıp hemoliz olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Bir kişiden birden fazla tüpe kan almak gerektiğinde öncelikle hemogram, koagülasyon ve sedimantasyon tüplerini doldurmaya dikkat edilmelidir.

Büşra TEKİN

Büşra Tekin 1994 yılında Zonguldak’ta doğdu. 2012 yılında Zonguldak Kozlu Anadolu Lisesinden mezun oldu. 2012 yılında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünü kazanıp lisans eğitimine başladı. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünden 2016 tarihinde mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu