Hemşirelikte Tez Hazırlama Aşamaları
Tez nedir?
Tez, sözcük anlamı olarak üniversite ve yüksek okullarda, öğrencilerin ya da öğretim üyelerinin hazırlayıp kimi zaman bir sınav kurulu önünde savundukları bilimsel yapıttır.
Tez Hazırlamada Amaç Nedir?
- Uygulamada karşılaşılan sorunlara çözüm bulmak.
- Kuramsal bilgi sağlamak.
- Öğrencinin araştırma, analiz ve analitik düşünme yeteneğini geliştirmek.
- Bazılarına göre ise bir üst kadroya geçmek, mezun olmak.
Hemşirelikte Tez Hazırlama Aşamaları
- Aşama: Tez hazırlamadan önce iyice düşünülüp karar verilecek aşamalardan birisidir. Bu aşama alan ve danışman öğretim üyesi seçme aşamasıdır. Alanınız kadar danışmanınızla olan iletişiminiz tezin yürütülmesinde size kolaylık sağlamalıdır.
- Aşama: Konu bulma ya da aklınızda bir konu varsa tam olarak netleştirmeniz gereken aşamadır.Literatür tarama bu aşamada başlayacak ve araştırmanın sonuna kadar devam edecektir. Hemşirelikte kullanacağınız bazı literatür kaynakları aşağıda verilmiştir.
http://uvt.ulakbim.gov.tr/uvt/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/
http://onlinelibrary.wiley.com/cochranelibrary/search
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
Doğru anahtar kelimeyi search ya da arama kutusuna yazarsanız ilgili makaleler gelecektir.
3.Aşama: Belki en zor aşamalardan biri olan konu bulma aşamasını tamamladıktan sonra araştırmanın türünü, yöntem ve metodunu, kullanılacak veri toplama araçlarını, araştırmanın maliyetini ve sınırlılıklarını, araştırmanın nerede ve nasıl yapılacağını belirmek gereken yorucu bir aşama. Bu aşamada bağlı bulunduğunuz kurumun etik kurul raporu doldurulmalı ve etik kurul sitesinden toplantı ve teslim tarihleri takip edilerek etik kurul formu doldurulmalı, teslim edilmeli ve sonucu beklenmelidir. Etik kurul formunu doldururken araştırmanın detayları gözler önüne serilecektir.
http://dosya.marmara.edu.tr/sgbe/belgeler/etik/Etik_basvuru_belge25032016.doc
Yukarıdaki adresten Etik kurul başvuru formu örneğine ulaşabilirsiniz.
4.Aşama: Artık tez konunuz etik kurul tarafından onaylandıysa sıra önceden konuştuğunuz kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapıp çalışmaya başlamak istediğinizi bildirmekte.Bazı kurumlar etik kurul raporunu görmek isteyecek ve çalışmaya başlatacaktır. Tavsiyem etik kurul başvuru formunu vermeden önce formun bir nüshasıyla kuruma gidin ve araştırmadan bahsedin.Araştırma yapacağınız kurum netleştikten sonra etik kurul formuna yazıp gönül rahatlığıyla araştırmaya devam edin.
5.Aşama: Araştırma için kurumdan onay alındıysa çalışmaya başlayabilirsiniz.Bu aşamada gönüllü ve çalışanlarla olumlu iletişim becerileriniz işinizi daha çok kolaylaştıracaktır.Veri toplamaya başlamadan önce gönüllülere nasıl ulaşacağınızı belirleyin, ulaştığınız gönüllülere araştırma hakkında kısaca bilgi verip aydınlatılmış onam imzalattıktan sonra anketi, görüşmeyi veya araştırma deneysel ise öntest- sontesti uygulayın.
6. Aşama: Artık verilerinizi topladınız. Sıra bu verileri istatistik paket programında veri girişi yapmak ve danışmanınızla birlikte gerekli istatistiki testleri yapmak, anlamlılık düzeylerini belirlemektir. Genellikle bu amaçla Spss paket programı kullanılmaktadır.
6.Aşama: Bu aşama verilerin yorumlanması ve ve araştırma raporunun oluşturulması gereken aşamadır.
7.Aşama: Son aşama.Araştırmanın yayımlanması ve sonucun paylaşılması gereken aşamadır.
Kısaca araştırma sürecini özetlersek
- Konunun seçimi ve problemin tanımı
- Problem üzerine odaklanma
- Yöntem belirleme
- Verileri toplama
- Verileri işleme ve çözümleme
- Bulguları yorumlama
- Başkalarını bilgilendirme
- Süreçlerinden oluşur.
Emre Yıldız