Doping

Hemşirelerde Tükenmişlik ve Öz Bakım

Çoğunlukla ne hissettiğimizi biliriz.  Senin üçüncü gece nöbetindir. Baktığın hastanın durumu oldukça ağır ve ailesi oldukça sorunludur. Hastanın tanısı, üst üste tutulan gece nöbetleri, günün yoğunluğu, iş ortamında yaşadığın stres seni çok yormuş olabilir. Hemşirelik mesleği bizi fiziksel, duygusal ve entelektüel olarak yoran bir meslektir. Uzun süren mesailer bizlerin fiziksel ve duygusal olarak tükenmemize neden olabilir. Bu tükenmişlik bizim hastalarımıza karşı olan toleransımızı azaltır ve verdiğimiz hizmetin kalitesini düşürür.

O kadar çok tükenmişizdir ki normalden daha fazla anksiyete yaşamaya başlarız. Yaşadığımız gerginlik, bizin çalıştığımız birimdeki hekimlerle, meslektaşlarınızla ve hastalarla kurduğunuz iletişimi olumsuz etkileyerek, normalden farklı tepkiler vermenize (bazen ağlamanıza, bazen hastalara bağırmanıza ve bazen öfkelenmenize) neden olabilir.

Tükenmişlikten kurtulmak için neler yapmalıyız?

Her şeyden önce, lütfen şu an nefes almak için 1 dakikanızı ayırın. En az beş kez burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan yavaşça dışarıya doğru verin. Bu şekilde nefes almak sizin sakinleşmenize yardımcı olabilir.

Vardiyanız bittikten sonra kendi kişisel öz bakımınıza zaman ayırın. Saçlarınızı tarayın, ellerinize bakım uygulayın, makyaj yapın, duş yapın vb. Hemşire olarak vardiya bitiminde bunu yapmanın zor olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak unutmayın ki biz kırılgan ve yorgunsak başkalarına yardım edemeyiz.

Bizim teorik olarak en kolay kontrol edebileceğimiz şey diyet ve uykudur. Ancak bunun uygulamada çokta kolay olmadığını biliyoruz. Eğer yeterli sürelerde uyuyamıyorsanız en azından kaliteli uyumaya çalışın. Kaliteli uyumak için uyuduğunuz odanın ışığı ve ısısı iyi ayarlanmış olmalı. Yattığınız yatak rahat olmalı. Yatmadan önce hafif bir müzik dinleyebilirsiniz. Yatmadan önce ılık bir duş alabilirsiniz. Yatmadan en az yarım saat önce televizyon, bilgisayar ve cep telefonu gibi teknolojik aletlerle olan iletişiminizi kesmek sizin daha kaliteli uyumanızı sağlayacaktır. Eğer gece vardiyasından çıktıysanız telefonunuza ve kapınıza lütfen rahatsız etmeyin mesajı bırakabilirsiniz.

Tükenmişlikten korunmak için sağlıklı beslenmekte çok önemlidir. Lütfen kahvaltı yapın. Kahvaltınızı hastanedeki stresli ortamda değil, evinizde kendi hazırladığınız sağlıklı besinler ile yapın. Hazır gıdaların size kilo aldırabileceğini unutmayın. Özellikle çalışırken kan şekerinizin düşmesi sizin gerginliğinizin artmasına ve çabuk öfkelenmenize neden olabilir. Bu nedenle yanınızda paketlenmiş sağlıklı atıştırmalıklar taşının (badem, ceviz, kuru üzüm, kuru kayısı vb.) ve aralarda atıştırın.

En önemlisi kendinizi sık sık değerlendirin. Hastalarımızı her gün değerlendirmemize rağmen, kendimizi değerlendirmeyi ihmal ediyoruz. Kendinizi duygusal olarak nasıl hissettiğinizi değerlendirin ve anksiyeteniz ile nasıl baş edeceğinizle ilgili kendinize adımlar belirleyin. Kısacası kendiniz için bir bakım planı yapın uygulayın ve sık sık sonuçları değerlendirin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu