Hemşireler Neden Susar
Susmak, şüphesiz ki bir çoğumuzun hayatımızda içselleştirdiğimiz eylemlerden biridir. Peki ya nedir susmak? Türk dil kurumuna göre susmak; konuşmasını kesmek, konuşmaktan kaçınma, ses veya gürültüyü kesmek, ses ve gürültü yapmamak, etkisini göstermemek, tepki göstermemektir. Bir kadına göre kendisine haksız yere bağıran eşine sitem edememek, bir işçi için alnından akan terleri silememek, çocuğu üzülen bir anne için çaresizlik duygusunu ifade edememek, savaşın ortasında ki bir çocuk için ise korkup etrafına bakamamaktır susmak. Peki ya bir hemşire için susmak nedir? Neden susar bir hemşire bunu hiç düşündük mü?
İşini kaybetme korkusu mu? üslerinden uyarı alma korkusu mu? pasif bir kişilik olup tartışmaya giremeyecek oluşu mu? yoksa gerçekten hasta ve hasta yakınlarından çok korkuşu mu? Bunlarda bir ihtimal tabi ama bu yazıyı okuyan bir çok hemşirenin ve hemşire adayının vereceği cevabı duyuyor gibiyim “HİÇBİRİ !”.
Bir hemşire hastasının çektiği ağrı ve acıyı anladığı ve hastasına saygı gösterdiği için susar.
Hemşire, tartışarak geçireceği zamanı, diğer hastalarına bakım vererek iyileştirmek ve ona ihtiyacı olan diğer bireylere faydalı olmayı tercih ettiği için susar.
Bir hemşire, ona bağıran bireyin içinde gizlenmiş ve korku dolu gözlerle bakan çocuğu gördüğü için susar.
Eğer bir hemşire susuyorsa hastane huzurunun daha fazla bozulmasını istemediğinden susar.
Eğer bir hemşire susuyorsa öfkeyle konuşmanın olayları çözmeyeceğini bildiği için karşısındaki bireyin sakinleşmesini beklediği için susar.
Eğer bir hemşire susuyorsa kalbini güzelliğinden, anlayışlı oluşundan, tek bir bireyi değil hastanedeki her kişiyi düşündüğünden ve her bireye gösterdiği saygısından mesleki ahlakından susar.
Tüm bunların ötesinde, hemşirenin susmasının en büyük nedeni Mahatta Gandhi’nin dediği gibi sadece mesleğini yapmak istemesidir.
Deneyim bana gösterdi ki susmak; kendini gerçeğin hizmetine veren kimsenin, ruh disipIini içindedir. (Mahatma Gandhi)