Hemşirelikte Uygulamalar

Florence Nightingale Çevre Teoremi

Florence Nightingale 1820 yılında İtalyada britanyalı varlıklı bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Anklikan inancıyla büyüdü ve tanrının onu hemşire olarak çağırdığına inandı. Bu çağrı ona  1837 şubatta Embley Park’ta iken geldi. Hemşire olacağını 1844’te ilan etti. 1910’da vefat etti.

Nightingelenin hemşirelik alanındaki öncü çalışmalarıyla iyi bilinir. Kırım Savaşı’nda yaralı askerlerle gece gündüz ilgilendi hatta gece vardiyalarından dolayı ‘Lambalı Kadın’ olarak tanındı. Savaş boyunca savaştaki şartları ve beslenme şartlarını iyileştirmek için çalışmalar yaptı.

 Tifo, kolere ve dizanteri gibi hastalıklar çoğu askere yara yerlerinden bulaşıyor ve bu yüzden ölüyorlardı. Nightingale savaş ortamında değişiklik yaptı ve sanitasyon komisyonu kurdu ve onun bu çalışmasıyla ölen asker sayısı %42 den %2 ye düştü.Nightingale ölümlerin yetersiz beslenme, yetersiz teçhizat ve aşırı işgücünün sebep olduğuna inanıyordu. Sonrasında toplanılan veriler ölümlerin majör sebebinin sanitasyon yetersizliği olduğunu ortaya koydu.Nightingale barış süresince ordu hastanelerinde ve sivil hastanelerde sanitasyon çalışmalarına devam etti. Nightingale’in çalışmaları modern hemşirelik uygulamalarına örnek oldu. Onun Çevre Teoremi bakım alanlar için sanitasyon şartları yaratmak adına hemşirelikte yeni bir değişim meydane getirdi. O, Kırım Savaşı’nda hemşire olarak hizmet verirken aynı zamanda ölüm nedenleri ve çevresel şartlar arasındaki ilişkileri de gözlemledi ve bu teoriyi ‘Notes On Nursing:What İt İs, What İt İs Not’ adlı kitabında yayınladı.

Bu teoremle Nightingale ilk hemşirelik teorisyeni kabul edilir ve içeriğindeki kurallar modern hemşireliğin kurulmasından beridir değişmemiştir.

Çevre Teorisi’ne ait yedi tane varsayım vardır:

  1. Doğal kanunlar
  2. İnsanoğlu mükemmelliğe ulaşabilir.
  3. Hemşirelik bir meslektir.
  4. Hemşirelik bir bilim ve sanattır.
  5. Hemşirelik çevresel değişiklikler yapmayı başarmaktır.
  6. Hemşirelik spesifik eğitim temeli gerektirir.
  7. Hemşirelik belirgin bir şekilde tıptan ayrıdır.

Bu teorem kişinin sağlığını etkilemek için çevresel değişiklikler yapılması esasına dayanır.Sağlığı etkileyen çevresel faktörler: temiz hava, saf su, yeterli besin öğeleri, yeterli drenaj temizliği(hasta ve çevresinin) ve ışık (özellikle güneş ışığı). Bu faktörler eksikse kişinin sağlığı tehlikeye girer. Hemşirenin rolü hastanın iyileşmesi için optimal ortam şartlarını yaratmaktır. Bu bazen gürültüyü önlemek, bazen spesifik bir diyet uygulamak şeklinde olabilir.

Çevre Teorisi bir hasta bakım teorisidir. Hemşirelik sürecinden ziyade hasta bakımına odaklanır ve hemşire hasta arasında ilişki kurar ve bireysel ihtiyaçların karşılanmasına odaklanır.

Çevre  teorisinin 10 temel bileşeni vardır:

  1. Havalandırma  ve ısınma
  2. Işık ve gürültü
  3. Alan  temizliği
  4. Evlerin sağlığı
  5. Yatak ve yatak takımları
  6. Kişisel temizlik
  7. Çeşitlilik
  8. Beklentide bulunma ve tavsiyeler,
  9. Besin
  10. Gözlem

Hemşirelik, ‘Herhangibir bakım verme durumunda sağlığı geliştirici aktivit

Emre YILDIZ

Merhabalar ben Emre. Hemşireyim. Anadolu öğretmen lisesinden mezun olduktan sonra. Marmara üniversitesinde hemşirelik bölümünü bitirdim. Şuan işyeri hemşireliği yapıyorum. Mesleğimle mutluyum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu