Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşirelik Bakım Planları

Elektronik Fetal Monitorizasyon ve Yorumlanması

Elektronik Fetal Monitorizasyon  uterin kontraksiyonlar / fetal kalp hızı ve bebeğin hareketleri hakkında bilgi verir.

Uterin Kontraksiyonlar (kasılmalar)

Uterus kontraksiyonları doğum objesinin (fetüsün) itilmesinde hayati öneme sahiptir. Uterus düz kas içeren bir organdır ve gebelik boyunca esneyerek büyür. Kontraksiyonların sıklıkları-süreleri- şiddeti (amplitütleri)- birbirine benzerlikleri ve şekilleri belirtilerek tanımlama yapılmaktadır. Normal doğum eylemi (travay) sürecinde kontraksiyonların şiddeti (amplitütleri) erken dönemde 30 mm/Hg, ilk evrenin sonunda 50 mm/Hg ve ikinci evrede 50-80 mm/Hg ya kadar yükselebilir. Uterus gevşek bir kese olmayıp kendisine ait bir tonusa (bazal bir tonusa) (termde bazal tonus 8-12 mm/Hg) sahiptir.

Uterus kontraksiyonlarının yayılması utero-tubal bölgeden kaynaklanan pace-maker benzeri bir aktivite tarafından başlatılır. Servikal dilatasyon olup başı dışarı atabilmek için kontraksiyonlar fundustan başlayarak servikse doğru yayılır. Kontraksiyonun en güçlü ve uzun olduğu yer fundustur. Servikse indikçe ağrının gücü ve süresi azalır. Bu yüzden toko probu fundusa yakın yerleştirildiği zaman kontraksiyonları en iyi şekilde kaydeder. Annenin pozisyonu, obesitezitesi ve kayışın gerginliği sonucu etkileyebilir. Toko probu ne kadar hassas ise kontraksiyonların görünen süresi o kadar uzundur. Eksternal monitörizasyonda frekans en hassas, süre daha az hassas ve kontraksiyonun gücü en hassas şekilde ölçülebilir. Genellikle en iyi kayıtlar supin pozisyonda yapılır. Uterus kontraksiyonlarını en sık etkileyen durumlar polihidraamnios preeklampsi, ablasyo plasentadır. Annenin bebeği itme çabaları da trasede görülür ve kontraksiyon gücünde yaklaşık 20 mmHg veya daha fazla kısa süreli bir artışa yol açar (1,2,6,7,9).

2- Fetal Kalp Hızı (FKH)

Fetal kalp hızınınnın tam olarak anlaşabilmesi için; bazal hızın, variabilitenin, akselerasyonların varlığı, periyodik veya epizodik deselerasyonlar ve bu özelliklerin zaman içindeki değişiminin tartışılması gerekmektedir.

Fetal kalp hızındaki değişiklikler; taşikardi, bradikardi, variabilite, akselerasyon, deselerasyondur (erken, geç, variable ve uzamış deselerasyon). Fetal Kalp hızı değişiklikleri ve hemşirelik bakımı hakkında detaylı bilgi için almak için tıklayın.

Yrd.Doç.Dr. Zübeyde Ekşi

M.Ü. SBF Hemşirelik Bölümü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu