Dren bakımı
Drenler post-op sıvı birikmesini önlemek ve kan, irin ya da diğer mayileri akıtmak için kullanılır. Başka bir ifade ile drenler istenmeyen sıvı birikimini hem önlemek hem de tedavi amacıyla kullanılır. Profilaktik amaçla kullanılan drenler steril bir karın içi boşluğuna yerleştirilir. Dışta kalan dren kısmında aseptik kurallar uygulanmalı ve dren fonksiyonu biter bitmez çekilmelidir.
Yumuşak drenlerin yerinde durabilmesi için bir dikişle sabitlenir. Bu drenlerin karın boşluğuna kaçmalarını önlemek amacıyla drenin dıştaki kısmına çengelli iğne ya da deriden de geçen dikiş atılır. Drendeki sıvının niteliği ve miktarı kaydedilmelidir. Drenlerin görevi tamamen bittiğinde ya da akıntı çok az miktarda olduğunda drenler çıkarılabilir, kısaltmak şartıyla birkaç günde de çekilebilir. Penroz drenler 14 günden fazla bulundurulmazlar, çünkü bu süreden sonra katlanabilen ve yumuşak drenler tıkaç yerine geçer. 14 günden fazla sürecek dreneja ihtiyaç varsa yumuşak drenler belli periyotlarla yıkanabilen lastik kateterle değiştirilir.
Dar bir delikten deriden gönderilen set kateterle kapalı drenaj yapmak muhtemeldir. Kapalı drenaj dış ortamdan retrograd olarak drene edilen bölgeye bakteri yayılımını en aza indirir.
Dren takibinde dikkat edilecekler
- Drenaj rengi, miktarı ve kokusu kayıt edilmelidir.
- Drenajın renginin kanlı renkten kanlı-seröze, seröze kadar değişmesi beklenir. Seröz renkten sonra tekrar kanlı renk alması halinde hekime bilgi verilmelidir.
- Drenaj alanı hematom belirtileri açısından (morarma, sertlik vb.) takip edilmelidir.
- Drenin konulduğu bölge, tüpte tıkanıklık oluşturacak bit kıvrılma, klembin kapalı unutulması gibi durumlara dikkat edilmelidir.