Genel

Bilimsel Makale Nedir ? Bilimsel Makale Nasıl Yayınlanır?

Bilimsel Makale Nedir?

Makale, bir görüşü savunmak ya da bilgi vermek için gazete ve dergilerde yayımlanan başlıklı, imzalı yazı. (Toplumsal makale, bilimsel makale, siyasal makale… vb.).Bilimsel makale ise “özgün araştırma sonuçlarını tanımlayan, yazılmış ve basılmış rapordur.” Büyük çabalar ve emekler sonucu gerçekleştirilen bir araştırmanın da temel amacı, bu çalışmanın yayınlanmasıdır. Bilimsel bir deney veya araştırmanın sonuçları, ne kadar mükemmel olursa olsun, bu sonuçlar yayınlanıncaya kadar tamamlanmış sayılmaz. Günümüzde tek kural “yayınla, ya da yok ol” özdeyişiyle özetlenebilir.

Bilimsel makaleler, bilimsel yazımla oluşturulan rapor ya da sonuçlardır. Bilimsel yazım ise bilimsel araştırma yöntemi kullanılarak elde edilmiş bilginin belli kurallara uyarak yazıya geçirilmesidir.

Bilimsel Makaleler Nerede Bulunur?

Bilimsel makaleler, bilimsel kitaplarda ve basılı veya elektronik dergilerde bulunur. Nitelikli bir bilimsel makale arıyorsak dergilerinde bazı özelliklerine dikkat etmek gerekir. Bu özelliklere göre bilimsel yayın veren dergiler:

  • ISSN numarasına sahip olmalıdır. ISSN(Uluslar arası Standart Süreli Yayın Numarası), belirli bir süreli yayın (devamlı kaynak-devam eden süreli yayın) için oluşturulan ve süreli yayının adına bağlı 2 küme ve 8 haneden oluşan uluslararası bir numaralama sistemidir.
  • Editöre sahip olmalıdır. Editör yazıları yeniden düzenleyerek yayıma hazırlayan kimse olarak tanımlanır.
  • Hakem kurulu olmalıdır. Hakem kurulu yayınlanacak makaleyi değerlendirip, yayınlanıp yayınlanmayacağına karar veren kuruldur.
  • Düzenli olarak yayın vermelidir.
  • Bilimsel ve güvenilir kuruluşlar tarafından yayınlanmalıdır. Örneğin ; üniversiteler, birlikler, eğitim araştırma hastaneleri, fakülteler vb.)

En iyi dergi etki faktörü yüksek olan dergierdir. Etki Faktörü (ingilizce Impact Factor, IF) bir akademik derginin o dergide yayınlanan güncel makalelere bulunulan ortalama atıf sayısını yansıtan bir ölçütüdür. Sıklıkla bir derginin kendi alanındaki önemi açısından görece bir gösterge olarak kullanılır. Yüksek etki faktörlü dergiler düşük olanlara göre daha önemli olarak görülür.

Bilimsel bir makaleyi yayınlama süreci hangi aşamalardan oluşur ?

  1. HAZIRLIK : Makale derginin yazım kuralına göre hazırlanır.
  2. GÖNDERME : Makale editöre gönderilir.
  3. KONTROL : Editör makaleyi okur ve değerlendirir.
  4. KARAR : Editör Makaleyi Kabul Yada Red Eder.
  5. HAKEM DEĞERLENDİRMESİ : Editör kabul ettiği makaleyi en az iki hakeme gösterir.
  6. HAKEM KARARI : Bağımsız hakemler makaleyi değerlendirir ve karar verilir.
  7. İLK SONUÇ : Kabul/Küçük düzeltme ile kabul/Büyük düzeltme ile kabul/Red
  8. DÜZELTME : Makale yazara tekrar gönderilir ve yazar düzeltme yaparak tekrar editöre gönderir.
  • KONTROL : Editör düzeltmeleri kontrol etmek amacıyla makaleyi tekrar hakeme gönderir. Düzeltmeler yeterli ise kabul gerçekleşir.
  1. BASIM : Makale basım yada yayın sürecine girer.

Yararlanılan Kaynaklar

  1. http://www.turkjsurg.com/full-text/16/tur
  2. tdk.gov.tr/
  3. Doç.Dr. Hasibe Kadıoğlu Ders Notları

Emre YILDIZ

Merhabalar ben Emre. Hemşireyim. Anadolu öğretmen lisesinden mezun olduktan sonra. Marmara üniversitesinde hemşirelik bölümünü bitirdim. Şuan işyeri hemşireliği yapıyorum. Mesleğimle mutluyum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu