Doping

Az görme rehabilitasyonu

Rehabilitasyonun tanımı;

Habil kelimesinden gelmekte olup habilitasyon bilinmeyen birşeyin öğrenilmesi olarak tanımlanmaktadır.Re/habilitasyon ise önceden bilinen ve unutulmuş olan anlamına gelmektedir.

Rehabilitasyon gereksinimi olan bireylere eğitim ve danışmanlık yapmak hemşire sorumlulukları arasında yer alır.

Ancak ülkemizde  rehabilitasyon konusunda hemşirelerin  görevlerinin neler olduğu bilinmemektedir. Rehabilitasyona gereksinim duyan birey sayısının ve rehabilitasyon alanlarının artmasıyla;

Bazı hastanelerde rehabilitasyon hemşireliğinde uzmanlaşma, görev içi eğitim programları önem kazanmıştır.

Rehabilitasyon hemşireliği ülkemizde yeni kullanılan bir kavramdır ve uygulama alanında rehabilitasyon hemşiresi olarak istihdam söz konusu değildir.

Az görme rehabilitasyonu ise;

Göz kliniklerinde doktorla birlikte rehabilitasyon kararı verildikten sonra az görme rehabilitasyon uygun cihaz tespit edilmesi, sonrasında bireye özel rehabilitasyon proğramları uygulanması hemşireler tarafından yapılmaktadır.

Az Görme Nedir? 

Az görme;geleneksel gözlükler,kontakt lensler,tıbbi tedavi veya ameliyatla tam olarak sağlanamayan görme bozukluğudur.

AZ GÖRME EPİDEMİYOLOJİSİ

  • Dünyada; 45 milyon körlük, 110 milyon az gören vardır. Körlüklerin 2/3’ü önlenebilir ve/veya tedavi edilebilir niteliktedir. Gerekli önlemler alınmadığında 2020’de yaklaşık iki misli az gören olacaktır.

Az görenlerde rehabilitasyonun amacı;

  • Bireylerin görme kaybının yaşamları üzerindeki fonksiyonel kısıtlanmasını en aza indirerek;

Bağımsız,Üretici,  Zevkli    KALİTELİ YAŞAM  sağlamaktır.

Her 5 saniyede 1 insan,Her 1 dakikada  1 çocuk azgören olmaktadır.

Sosyal ve mesleki alanda rehabilitasyon hizmetlerine gereksinimi olan 180 milyon görme özürlü bulunmaktadır.

Az görenlerin rehabilitasyonunda ‘az gören’ kim?

“Az görme”, körlüğe göre görme işlev kaybının daha az olduğu, kişinin görme işlevini arttıran yardımcı cihazlardan yarar gördüğü durumdur. Az görme, bireyin yaşam kalitesini önemli derecede etkiler ve hem birey hem de toplum için önemli bir sosyoekonomik sorundur.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) VISION 2020 raporuna göre, az görmenin önlenmesi ve rehabilitasyonu öncelikli global hedefler arasında yer almaktadır.

AZ GÖRME

Gerekli tıbbi ve/veya cerrahi tedavi yapıldıktan sonra; İyi gören gözde,Düzeltilmiş (kırma kusuru giderilmiş) Görme keskinliği  ‹O.3 ≥20/400 ve / veya Görme alanı 20 derecenin altında ise az görendir.

KÖRLÜK

İyi gören gözde,Düzeltilmiş (kırma kusuru giderilmiş) Görme keskinliği % 5 in  ( 3 mps) altında ve / veya Görme alanı 10 derecenin altında ise körlük söz konusudur.

Az görme rehabilitasyonu kim içindir;

Görme keskinliğinde azalma en sık aşağıdaki durumlarda oluşabilir ve az görme rehabilitasyonu bu gruplar için uygulanır.

Az görmeye neden olabilecek hastalıklar

  • Retinitis pigmentosa’ya(tavuk karası,gece körlüğü)
  • Glokom(göz tansiyonu),
  • Makula dejenerasyonu,(smd,sarı nokta)
  • Kornea skarları,
  • Keratokonus
  • Göz yaralanmaları
  • Miyopik dejenerasyon
  • Diyabetik retinopati,
  • Optik atrofi
  • Albinizm ve aniridia,
  • Retina dekolmanı,

AZ GÖREN neden önemli ?

Az görme ve körlük prevalansı yaşla yükselir.Az görme ve körlüğün birinci nedeni ;

Dünya genelinde ve gelişmekte olan ülkelerde katarakt (tedavi edilebilir) Gelişmiş ülkelerde ve Türkiye’de birinci neden SMD’dir. (önlenemeyen ve/veya tedavi edilemeyen)

Rehabilitasyon kararı ve başarısını etkileyen faktörler

  • Bireyin demografik özellikleri, (yaş, cinsiyet)
  • Eğitim düzeyi ve sosyal konumu,
  • Mesleği
  • Zeminde yatan göz hastalığı
  • Bireyin yaşamdaki rolü ve hedefleri

Beyhan UĞUR

Egitim 1990-1991 A.Ü.T.F Sağlık Bilimleri Koleji 1998 A.Ö.F Hemşirelik 2009 A.Ö.F.Veterinerlik ve lab. 2011 Ataturk Ünv. Hemşirelik lisans 20014-Bartımeus /Hollanda az görme rehabilitasyon ve bionic göz eğitimi Is Deneyimi 1991-2000 A.Ü.T.F Nefroloji hemşirelik ve daha sonar nakil sorumlu hemşireliği 2000-2004 A.Ü.T.F Nüklerr Tıp klinik hemşireliği 2004-2009 Halk sağlığı hemşireriliğ ,eğitim hemşireliği ve az görme rehabilitasyon hemşireliği 20042016 A.Ü.T.F.Az görme rehabilitasyon hemşireliği klinik sorumlu hemşireliği ,eğitim hemşireliği ve bionic göz uluslar arası hasta koordinatörü 2017- Akay Lokman Hekim Hastanelerinde Az görme rehabilitasyon ve eğitim danışmanlığı (Görme Terapisti )

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu