Ara kanama durumunda doktora gitmek gerekir mi?
Ara kanamalar genellikle iki adet dönemi arasında görülen lekelenme tarzı kanamalardır. Ara kanamaların rengi, süresi ve miktarı nedene göre değişiklik gösterir. Bazen açık kırmızı renkte olan kanama bazen de koyu kahverengi olabilir. Bazen sadece birkaç damla olan ara kanama bazen de günde birkaç ped kirletecek kadar olabilir. Bunlar sıklıkla nedene bağlı olarak değişir. Ara kanamalara basit hormonal bir düzensizlik neden olabileceği gibi özellikle ileri yaşlarda rahim kanserleri de neden olabilir. Bu nedenle ara kanamalar meydana geldiği zaman kişinin mutlaka bir doktora gitmesi gerekir.
Kadınların birçoğu kulaktan dolma bilgilerle ara kanamaları önemsemezler ve doktora gitmeyi ihmal edebilirler. Ara kanamalar nedeniyle doktora başvurmadan kanamalar kendiliğinden iyileşebilir mi? Sıklıkla bu sorunun cevabı hayırdır. Çünkü ara kanamalar bir nedene bağlıdır ve nedenin ortadan kaldırılması gerekir. Bu nedenler; hormonal bozukluklar, enfeksiyonlar, myomlar, polipler, atrofik durumlar, yumurtalık kistleri, düşükler, rahim ağzı kanserleri ve rahim kanseridir.
Doktora başvurduğunuzda regly arası kanamaların nedenini anlamak için size, ultrason, vajinal muayene, hormon testleri, rahim ağzı sürüntü testi ve bazen rahimden parça alınması gibi tetkikler yapılacaktır.
Tedaviye nedene göre karar verilir. Sıklıkla ara kanamaların tedavisinde hormonal ilaçlar, antibiyotikler, vajinal fitil, kürtaj ve ameliyat gibi tedavi seçenekleri sunulur.
Günümüzde, ilk belirtisi sıklıkla ara kanamalar olan rahim ağzı kanserleri ve rahim kanserlerinin erken teşhisi hayat kurtarıcıdır. Birçok kadın utanıp çekindiği için bu sorun nedeniyle doktora başvurmamakta ve hastalık ilerlediği zaman doktora başvurmaktadır. Böyle bir durumda kadının yaşamını kaybetme riski artmaktadır.