AIDS belirtileri, tedavisi ve hemşirelik bakımı
Kliniklerde AIDS hastaları ile karşılaşan hemşireler bazen ne yapacaklarını bilemezler. Öncelikle hemşireler HIV virüsünsün dokunmak, el ele tutuşmak, sarılmak, aynı ortamı kullanmak, aynı tuvaleti kullanmak, aynı giysileri giymek ile bulaşmadığını bilmeli ve hastayla olan iletişimi sınırlandırmamalıdır.
AIDS belirtileri nelerdir?
HIV virüsü kişinin vücuduna girdikten birkaç hafta sonra (1-6 hf) akut enfeksiyona neden olabilir. Bu belirtiler sıklıkla, ateş yüksekliği, lenflerde büyüme, boğaz ağrısı, deride döküntü, diyare (ishal), baş ağrısı, bulantı-kusma ve dalakta büyüme, dilde pamukçuklardır. Zamanla bağışıklık sistemindeki zayıflık nedeniyle bir çok semptom ortaya çıkar.
AIDS tedavisi
AIDS’de tedavinin amacı, vücudun patojenlerle savaşma yeteneğini düzeltmek, kişinin yaşam kalitesini arttırmak, morbidite ve mortaliteyi azaltmaktır. HİV ile infekte olan hastada hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasını önlemek amacıyla, Antiretroviral Tedavi (ART) kullanılır. ART rejimi günde 3 ya da daha fazla ilaç almayı gerektirir. En etkili ilaç kombinasyonu ve en az yan etkili ART yöntemi sağlanmalıdır. İmmün sistem kötüleştikçe semptomatik tedavi daha önemli olmaktadır ve yaşam sonu desteği arttırılabilir. Gebelikte ART kullanımıyla HİV’in fetüse geçişi engellenebilir. Ardından bebek beslenmesi hakkında rehberliklede HİV’in geçişi azaltılabilir. Anne adayı gebeliğin 14-34. haftalarında ART başlar ve tedaviye gebeliği boyunca devam eder. Doğum sırasında ART IV olarak verilir. Bir ART şurup da doğumdan 12 saat içinde yenidoğana verilir. ART alıp gebe kalmak isteyen kişilere eğitim verilmelidir.
Aids ve Hemşirelik Yaklaşımı
- Hemşireler HİV’li hasta ve ailesine bakım verirken klinisyen, danışman, eğitici, savunucu rollerini yerine getirir.
- Test öncesi ve sonrası danışmanlık test prosedürünün önemli bir kısmıdır. Bilgilendirilmiş onam HIV testi öncesi alınmalıdır.
- Gerek HIV’li hastaların gerekse taşıyıcılığı bulunan hastaların yaşam kalitelerini arttırmak, morbidite ve mortaliteyı azaltmak, hastalığın oluşturduğu damgalanmaya karşı emosyonel destek sağlamalıdır.
- Hemşire HIV’i başkalarına bulaştırma konusunda kadınları eğitebilir gerekli kurumlara yönlendirebilir.
- Gebe olan HIV enfekte hastalarla çalışırken hemşireler duyarlı olmalı, yargılayıcı olmamalı, gereksinimleri doğrultusunda hastayı bilgilendirmelidir.