Adetim gecikti neden olabilir?
Adet gecikmesi birçok kadının başına gelebilir ve birçok nedeni olan bir durumdur. Kadınlar adetim gecikti neden olabilir? diyerek endişe yaşamakta ve paniğe kapılmaktadırlar. Adet gecikmesi durumunda paniğe kapılmadan önce adet gecikme nedeninin araştırılması gerekir.
Adet gecikmelerine neden olabilen durumlar aşağıda belirtilmiştir.
Adet gecikmesi Gebelik
Adet gecikmesinin öncelikli nedenlerinden biri gebeliktir. Cinsel aktivite yaşayan kadınların öncelikle gebe olup olmadığı değerlendirilmelidir. Gebeliğin tespitinde korunmasız cinsel ilişkiden 10 gün sonra yapılan BHCG testi bize kesin bilgi verecektir. Korunmasız cinsel ilişkiden 20 gün sonra yapılan idrar testi (plano testi ) de gebelik hakkında bilgi verebilir. Ancak kan testi kadar güvenilir değildir.
Polikistik over sendromu
Günümüzde kadınlarda görülen adet gecikmelerinin önemli nedenlerinden biri de polikistik over sendromu . dur. Son yıllarda her dört kadından birinde görülmeye başlayan polikistik over sendromu metabolik bir problemdir. Kadınlarda adet gecikmeleri, kıllanma, kilo alımı gibi sorunlarla karşımıza çıkmaktadır. Eğer adet gecikmeleriniz 40 günden uzun sürüyorsa mutlaka doktora gidip kan vererek hormon seviyelerinize baktırmanız gerekir.
Yoğun stres ve iklim değişiklikleri:
Kadının yaşadığı yoğun stres (öğrenci ise sınavlar, evli ise boşanma durumu, taşınma, sevilen bir yakının kaybedilesi vb.) adet gecikmelerine neden olabilir. Günümüzde küresel ısınmanın yol açtığı iklim değişikliklerinin de adet düzensizliklerine neden olduğu düşünülmektedir.
Menopoz
40 yaş üstü kadınlardaki adet gecikmelerinin önemli nedenlerinden biri menopoz öncesi belirtilerdir. Kadının adeti tamamen kesilmemesine rağmen menopoz öncesi dönemde (pre menopoz) kadında adet gecikmeleri olabilir. 2-3 ayda ya da daha uzun geciken adet sonrası kadınlarda yoğun kanamalar meydana gelebilir. Bazen kanamalar o kadar yoğun olur ki kadının kanamasını durdurmak için kürtaj yapılaması gerekebilir. Menopoz nadir olarak erken yaşlarda da olabilir. Bu nedenle 30 yaş üstü ve dsık sık adet gecikmeleri yaşayan kadınların menopoz açısından değerlendirilmesi gerekir.
Eğer adet gecikmeleriniz oluyorsa kendi kendinize ilaç kullanarak adet olmaya çalışmayınız. Lütfen bir doktora başvurunuz.
Sağlıklı günler dileriz.