Adet Kanaması Hangi Durumlarda Doktora Gidilmelidir?
Aşırı Adet Kanaması (Menoraji): Adet kanamasının aşırı olarak kabul edilmesi için kanama miktarının fazla olması ve süresinin uzun olması gerekmektedir. Adet kanamasının miktarı 80 ml üstünde olduğunda adet kanaması aşırı olmuş olur. Fakat bu miktarı ölçmek neredeyse imkansızdır. Bu sebeple kanamanın fazla oluğunu anlamak için ped sayısına bakılabilir veya ped tartılıp ağırlığı ölçülebilmektedir. Normal bir adet döngüsünde 2 veya 6 ped arası normal kabul edilirken, 6 ped üstü aşırı adet kanamasının işaretçisidir.
Adet Kanamasının Az Olması (Hipomenore):
Adet kanamasının az olması hamilelik, kalıtım, yeme bozuklukları, rahim içi araç kullanımı, tiroid gibi sağlık sağlık problemlerine bağlı olarak kanamanın az olmasıdır. Temel sebebi hormanaldır. Hekime başvurulmalıdır.
Adet Kanamasının Hiç Olmaması (Amenore):
Amenorede kadın adet kanaması hiç yaşamaz veya adet kanaması döngüsü devam ediyorken sebepli nedenlere bağlı olarak adet kanamasının kesilmesilir. Gebelik, menopoz ve kadının laktosyon döneminde olması amenore sebebi olabilir. Amenore primer amenore, sekonder amenore, yalancı amenore, fizyolojik amenore ve kriptomenore olmak üzere 5 grupta daha ayrıntılı incelenebilmektedir.
Düzensiz Adet Kanaması:
Normal adet siklusu olan bir kadın ortalama 28 günde bir adet kanaması yaşar. Bu adet kanamalarının uzunluğu 3 veya 7 gün arasında değişir. Düzensiz adet kanaması olan kadınlar 3-4 ayda bir adet kanaması yaşayabilir. Adet kanamalarının uzunluğunda değişkenlik görülebilir. Buna miyomlar sebebiyet verebilir. Kesinlikle hekime başvurlması gereken bir durumdur.
Ara Kanamalar (Metroraji):
Ortalama adet kanaması 29 günde bir adet kanamasının tekrarlanmasıdır ve buna adet döngüsü denilmektedir. Ara kanama kadının adet siklusunu tamamladığı yani halk dilinde temiz olduğu günlerde vajinal kanamasının olmasıdır.
Postkoital Kanama:
Postkoital kanama adındanda anlaşıldığı gibi ilişki sonrası yaşanan kanamayı ifade eder. Polip ve enfeksiyon işareti olabildiği için bu gibi durumda hekime başvurulmalıdır.
Polimenore:
Kişi normalde ortalama 28 günde bir adet kanaması yaşaması gerekirken 21 gün hatta 21 günden az bir sürede döngüsünde adet kanaması yaşamaktadır.
Oligomenore:
Kişi normalde ortalama 28 günde bir adet kanaması yaşaması gerekirken 35 günde bir adet döngüsü yaşamaktadır.