Abortus (Düşük) ve Hemşirelik Bakımı
Fetüsün dışarıda yaşama yeteneği kazanmadan gebeliğin sonlanmasına abortus (düşük) denir. 20. Gebelik haftasına kadar ve ağırlığı 500 gr ya da altında doğum gerçekleşirse (fetüs doğarsa) bu durma düşük denir. Düşük gebeliğin ilk 12 haftası içinde olmuşsa erken düşük, 13–20. haftalar arası olmuşsa geç gebelik düşükleri denir. Erken düşükte genelde kromozomal anomali vardır. Geç düşükte ise genelde anatomik bozukluk vardır. Gebeliklerin yaklaşık %10’nu ilk trimesterde kendiliğinden düşükle sonuçlanır.
Abortus Riskinin Yüksek Olduğu Durumlar nelerdir?
Annenin gebelik sayısının çokluğu, ileri yaş, annedeki hipotiroidi, uterusta yapısal bozukluk, sigara, alkol, myom, enfeksiyon. Düşüğün tekrarlama riski, sonraki gebelik için %20, ebeveyn yaşının ileri olması ve üç veya daha fazla düşük yapanlarda risk %50 dir.
Abortus Belirti ve Bulguları
Vajinal kanama, abdominal ağrı.
Abortus Çeşitleri Nelerdir?
Spontan Abortus: Gebeliğin herhangi müdahale yapılmadan kendiliğinden sonlanmasıdır. Fetal defektler, ovum, sperm defektleri, kromozom anomalileri, kordon ve plasenta anomalileri, hormon yetersizliği, sistemik enfeksiyonlar, hipertansif gebelik komplikasyonları, desidual hastalıklar, travmalar, ilaçlar, psikolojik faktörler, servikal yetmezlik ve annenin zehirlenmesi en önemli spontan abortus nedenleridir. imminens, insipens, inkompleyt, kompleyt ve missed Spontan abortusun tipleridir.
Abortus İmminens (Durdurulabilir düşük = düşük tehdidi): Uterusta kanama vardır. Uterus kontraksiyonları çok az ya da yoktur. Servikte dilatasyon yoktur. Konsepsiyon ürünü uterustadır.
Abortus İnsipens (Durdurulamayan düşük): Kanama, uterus kontraksiyonları servikal dilatasyon vardır. Tedavi edilemez fetüs atılır.
nkompleyt (Tamamlanmamış düşük): Gebellik ürününün bir kısmı dışarı atılmış, bir kısmı uterustadır. Genellikle fetüs atılmış ekleri içerdedir.
Kompleyt (Tamamlanmış düşük): Bütün gebelik ürünü dışarı atılmıştır.
Missed (Kaçırılmış düşük): Fetüs ölmüş ancak farkına varılmamıştır. Uterus içindedir.
Habitual (Alışılmış düşük): Kadının üç ya da daha fazla gebeliğinin arka arkaya düşükle sonuçlanması.
Septik Düşük: Düşüğün bir koplikasyonudur. Aseptik olmayan koşullarda yapılan düşüklerden sonra ortaya çıkar. Genelde kriminal abortustan sonra oluşur (2, 4, 6).
İndused : Müdahale edilerek oluşturulmuş düşükler. Tedavi amacı ile yapılır.
Servikal yetmezliğe bağlı düşük: Serviks yetersizliği yani serviksin doğum zamanından önce açılması sonucu 4.-5. aydan sonra spontan düşükler oluşur.
Abortus (Düşük) Tedavisi ve Hemşirelik Bakımı
- Yaşam bulguları sık izlenir.
- Kanamalı kadın mutlaka yatak istirahatına alınır.
- Gerekli görülürse sedasyon sağlanır.
- Cinsel ilişkiden kaçınılması önerilir.
- Uterus kontraksiyonları varsa tokolizan, sedatifler verilir. Hormonal destek sağlanır.
- Kan sayımı ve kan grubu için kan alınır.
- Durdurulamayan düşükse 24 saat içinde kendiliğinden olmazsa küretaj yapılır. Uterus boşaltıldıktan sonra hasta kanama yönünden takip edilir.
- Annenin enfeksiyonlardan korunması sağlanır. 48 saat kanamasız devre olursa yatak istirahatına ara verilir ve aktivite kısıtlanır. Düşükte hipovolamik şok ve septik şoku önlemek önemlidir.