1000 KİŞİYE SORDUK: TÜRKİYE’DE HEMŞİRELİK İMAJI
Bir mesleğin statüsünü o mesleğin toplumdaki imajı belirler. Bir toplumdaki meslek imaji meslek üyelerinin hizmet sunumunda takındıkları tavır, toplum içindeki davranışları, kazandıkları para vb. durumlardan olumlu ya da olumsuz olarak etkilenir.
Türkiye’de hemşirelik imajı nasıldır? Bu sorudan yola çıkarak 1000 kişiye hemşirelik mesleğini sorduk.
Yrd.Doç.Dr. Zübeyde Ekşi, Yard.Doç.Dr. Özlem Can Gürkan, Seda Aydın, Çiğdem Başpınar, Şule Çalışır, Hasan Çırçır, Mehmet Fatih Elmas, Nilay Kalay, Ramazan Kaya, Elif Şahin (Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, öğretim üyesi ve öğrencileri) tarafından yürütülen çalışmanın sonuçlarını sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.
Araştırma; 03-26 Nisan 2015 tarihleri arasında İstanbul ilindeki 3 büyük meydanda, sokakta bulunan, 18 yaşını dolduran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 1000 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 959 kişiden elde edilen veriler kullanılmıştır.
Türkiye’de hemşirelik imajı nasıldır? İşte elde ettiğimiz sonuçlar;
Araştırmaya katılanların %46.8’i kadın, %53,3’si erkekti ve ortalama yaşları 32’ydi.
Hemşirelik mesleğinin itibarını nasıl buluyorsunuz?
Katılımcıların hemşirelik mesleğinin itibarını % 23.3’ü çok iyi, %43.6’sı iyi, %24.3’sı orta ve %8.8’i kötü bulduğunu belirtti.
Hemşirelik mesleğinin hastanedeki genel görünümü sizce nasıl?
Katılımcıların %7.6’sı kötü, %33.6’sı orta, %41.2’si iyi ve %17.7’si çok iyi olarak değerlendirdi.
Hemşirelerin görevi nedir
Hemşirenin görevini katılımcıların %90.2’si “enjeksiyon yapmak / tansiyon ölçmek”%71.5’i “doktorun dediğini yapmak” olarak ifade etmiştir. Katılımcıların sadece %34’ü hemşirenin görevi “hastanın fiziksel, ruhsal ve sosyal bakımını yapmaktır” olarak belirtmiştir.
Hemşirelik, evrensel değerler doğrultusunda, bireyin, ailenin ve toplumun sağlığını korumayı, geliştirmeyi ve sağlığın bozulduğu durumlarda iyileştirmeyi amaç edinmiş bir meslektir. Günümüzde, hemşirelik eğitimi üniversitelerde verilmekte ve hemşireler bir çok alanda yaptıkları çalışmalarla kendi bilimsel bilgilerini üretmektedirler. Hemşirelerin çalışma alanları oldukça fazladır. İş sağlığından, yaşlı sağlığına; koroner yoğun bakım ünitesinden, okul sağlığına; kadın sağlığından, yeni doğan yoğun bakım ünitesine, kadar her alanda hemşireler elde ettikleri bilgiyi kullanarak hizmet sunmaktadırlar.
Elde ettiğimiz bu sonuçlar bize; hemşirelerin genel görünüm ve mesleki itibarlarının ortalarda görüldüğü ve profesyonel hemşirelik rollerinin pek bilinmediği sonucuna varılmıştır.